Περιβάλλον, Αρχαιολογία και Τέχνη

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας διοργανώνει την 18η Επιστημονική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας με τίτλο «Περιβάλλον, Αρχαιολογία και Τέχνη: Γεωαρχαιολογικές και Βιοαρχαιολογικές προσεγγίσεις» στον χώρο διαλέξεων του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ (Λ. Ειρήνης και Δωρίδος 2, Ταύρος), την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

«Η συμβολή της μελέτης των βιοαρχαιολογικών και των γεωαρχαιολογικών καταλοίπων από επιλεγμένες ανασκαφές σε συνδυασμό με την τέχνη στοχεύουν στην ορθότερη ερμηνεία του παρελθόντος και στην κατανόηση της ζωής και της διαχρονικής παρουσίας του ανθρώπου στον Ελληνικό χώρο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της Ημερίδας.

«Το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου και το οικοσύστημα. Οι μεταβολές του περιβάλλοντος και του γεωαναγλύφου, είτε από φυσικούς είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τρόπου ζωής, στην ανταλλαγή αγαθών και ιδεών, στον πολιτισμό, στην τέχνη κ.α. Η μελέτη των περιβαλλοντικών αλλαγών κατά το παρελθόν μπορεί να μας διαφωτίσει για το παρόν και να μας διδάξει πώς να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν ερευνητικά προγράμματα ελληνικών και ξένων επιστημονικών φορέων και επιλεγμένες πανεπιστημιακές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών και νέων αρχαιολόγων. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ομιλία από τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ Α. Λάζου και με δρώμενο της Ομάδας Αρχαίας Όρχησης που καταδεικνύει την άμεση σχέση φυσικού περιβάλλοντος και τέχνης.

Δηλώσεις συμμετοχής στην Ημερίδα στο: ikarali@arch.uoa.gr

Πρόγραμμα και περιλήψεις της Ημερίδας