Roger D. Woodard (επιμ.), Ελληνική μυθολογία. The Cambridge Companion to Greek Mythology, μτφρ.: Αντουανέττα Καλλέγια, επιμ.: Δημήτριος Παλαιοθόδωρος, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2022, 632 σελ. ISBN: 978-960-354-549-1
Τα περιεχόμενα του τόμου καλύπτουν το ενδιαφέρον και του τελευταίου αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τον ελληνικό μύθο, είτε ως κεντρικό σημείο ακαδημαϊκής ενασχόλησης είτε ως πεδίο που έρχεται να συναντήσει άλλες επιστήμες και τέχνες. Τα πρώτα δύο μέρη του έργου, που συνολικά αποτελείται από 16 κεφάλαια, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κειμενική παράδοση του αρχαίου ελληνικού μύθου, έτσι όπως αποτυπώθηκε στην επική και τη λυρική ποίηση, στο αθηναϊκό δράμα, στο έργο του Πλάτωνα και στις μεταγενέστερες λόγιες και συστηματικές καταγραφές των ελληνικών μυθολογικών ιστοριών από γραμματικούς της Ελληνιστικής περιόδου και από τους λατίνους ποιητές της εποχής του Αυγούστου. Το τρίτο μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας στρέφεται στην πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού μύθου. Πολύ συνετά, επιλέγονται τέσσερις άξονες: α) η μεσαιωνική και αναγεννησιακή λογοτεχνία της μυθολογίας που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό, β) η προσέγγιση του ζητήματος του ελληνικού μύθου από τη μεριά των σπουδών φύλου, και ιδίως από τη μεριά των γυναικείων σπουδών, γ) η χρήση του μύθου στην αγγλόφωνη λογοτεχνία, από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα και, τέλος, δ) ο ελληνικός μύθος στον κινηματογράφο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πυκνό, αλλά διασκεδαστικό κείμενο.
Η τεράστια ποικιλία θεμάτων, προσεγγίσεων και πραγματολογικών στοιχείων που συναντά κανείς διατρέχοντας το σύνολο του έργου, καθοδηγείται και τιθασεύεται μέσα από μια πληρέστατη συμπληρωματική βιβλιογραφία που συνοδεύει κάθε κεφάλαιο και ανοίγει νέους δρόμους για τον αναγνώστη. Η Ελληνική Μυθολογία, κατά τα πρότυπα ενός Cambridge Companion, απευθύνεται εξίσου στον ειδικό, ελληνιστή, αρχαιολόγο ή ιστορικό της αρχαίας θρησκείας, στον μελετητή της πρόσληψης της αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο, όσο και στους φοιτητές, αλλά και στο γενικό μορφωμένο κοινό που αναζητά ένα στέρεο βοήθημα προκειμένου να πλοηγηθεί στις ατελείωτες εκδοχές και εκφάνσεις της μελέτης του αρχαίου ελληνικού μύθου. Αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα, κυρίως όμως είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, γραμμένο από μερικούς από τους σημαντικότερους μελετητές του αρχαίου ελληνικού κόσμου.