Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διοργανώνει τη δεύτερη «Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών Χαλκιδικής» την Πέμπτη 21, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, με σκοπό να φέρει στο κοινό της Χαλκιδικής όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην υποβρύχια αρχαιολογία, ταινίες που αναδεικνύουν αρχαιολογικούς χώρους και προσωπικότητες της αρχαιολογίας, με τιμώμενο πρόσωπο φέτος τον δρα αρχαιολόγο Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελο και αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Πιστεύοντας στον εκπαιδευτικό ρόλο των αρχαιολογικών ταινιών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής διοργανώνει παράλληλα, για το κοινό που έχει ειδικότερα κινηματογραφικά ενδιαφέροντα, «Μαθήματα» (Μaster class) με δημιουργούς αρχαιολογικών ταινιών που θα παρουσιάσουν τον τρόπο της δουλειάς τους.
Θα γίνουν τα παρακάτω μαθήματα:
—«Eισαγωγή στον αρχαιολογικό κινηματογράφο»: Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια, Μ.Α. Cinema, télévision, audiovisuel (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους).
Στο εισαγωγικό αυτό μάθημα θα γίνει μια αναδρομή από τις πρώτες αρχαιολογικές ταινίες τη δεκαετία του 1920 που γύριζαν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι στους μακρινούς τόπους που ανέσκαπταν για λόγους τεκμηρίωσης, μέχρι την εκτεταμένη παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών στα τέλη του 20ού αιώνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού ως διαδραστικού ψηφιακού αρχείου που μεταδίδει και δέχεται γνώση. Με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές αρχαιολογικές ταινίες.
—«Παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών για την τηλεόραση»: Aπόστολος Τσιτσούλης, Σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης, Σεναριογράφος (Σκηνοθέτης ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΤ3)
Ο Απόστολος Τσιτσούλης, διακεκριμένος και έμπειρος σκηνοθέτης αρχαιολογικών ταινιών, παρουσιάζει τα στάδια παραγωγής μιας αρχαιολογικής ταινίας στο πλαίσιο της ελληνικής τηλεόρασης. Με πηγή έμπνευσης την έρευνα στις πηγές, μάς οδηγεί από την ιδέα στην εικόνα και από την εικόνα σε μια ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα εξετάσει επίσης το σημερινό τοπίο στην παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η δημόσια τηλεόραση με επιλεγμένα παραδείγματα.
—«Κινούμενα σχέδια μέσα στην κινηματογραφική αφήγηση»: Ζάχος Σαμολαδάς, Εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης (Σκηνοθέτης Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100)
Την πρωτότυπη πορεία του στην τηλεόραση, όπου συνδυάζει τον εικαστικό καλλιτέχνη με τον κινηματογραφικό δημιουργό, θα ξετυλίξει ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των κινουμένων σχεδίων (animation) που έρχονται να συμπληρώσουν με ποιητικό τρόπο τις εικόνες από τον πραγματικό κόσμο. Πώς μπορούμε να βάλουμε σε ενέργεια τη φαντασία, όταν το κινηματογραφημένο υλικό δεν επαρκεί και ποια είναι τα όρια της τέχνης, όταν υπηρετεί μια πραγματική ιστορία ή πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα;
Oι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη ερωτήματα θα δοθούν στα «Μαθήματα» της Β’ Συνάντησης Αρχαιολογικών Ταινιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.
Διατίθενται δώδεκα θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: efachagor@culture.gr (Υπόψη Ελένης Στούμπου για Master class).