Τον μυθικό Αχιλλέα στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη, την οποία φιλοξενεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η δρ Φωτεινή Χατζηττοφή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας. Πρόκειται για την τέταρτη τηλεδιάλεξη του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rADykU.

Είναι ευρέως γνωστό ότι, τουλάχιστον από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αχιλλέας αποτελούσε πρότυπο για αυτοκράτορες και στρατηγούς, τόσο σε επίπεδο εικονογραφίας, όσο και σε εγκώμια, πανηγυρικούς λόγους και άλλα κείμενα που αφορούσαν τέτοιες ηγετικές προσωπικότητες. Ταυτόχρονα, όμως, και ειδικά στην Ύστερη Αρχαιότητα, οι ηθικολογικές αναγνώσεις της Ιλιάδας αναδείκνυαν τις προβληματικές συμπεριφορές του Αχιλλέα, από τις οποίες οι εκάστοτε ηγέτες θα ήθελαν να αποστασιοποιηθούν. Η εν λόγω διάλεξη θα εστιάσει κυρίως στο πώς η υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία χρησιμοποιεί τον Αχιλλέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση του Ιουλιανού, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους μελετητές είχε επιδιώξει μια ταύτιση του ίδιου με τον ομηρικό ήρωα.

Η δρ Φωτεινή Χατζηττοφή ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική λογοτεχνία της Ύστερης Αρχαιότητας. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με θέμα τα Διονυσιακά του Νόννου του Πανοπολίτη. Έχει δημοσιεύσει πάνω σε θέματα που αφορούν τα δύο έπη του Νόννου, τα Διονυσιακά και την Παράφραση του Ευαγγελίου του Ιωάννη, καθώς και τα Μεθομηρικά του Κόιντου Σμυρναίου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η ρητορική στην Ύστερη Αρχαιότητα, με έμφαση στους ρήτορες Λιβάνιο, Ιμέριο και Χορίκιο. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και είναι υπεύθυνη ενός ερευνητικού έργου πάνω στην πρόσληψη του Αχιλλέα στην Ύστερη Αρχαιότητα.