Το έργο της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, το οποίο ανακοινώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στις 11 Μαρτίου στη Ρόδο, εντάχθηκε για χρηματοδότηση με 16.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και στην εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.λπ.) για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2025.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti, με σκοπό τη δημιουργία λυρικού θεάτρου που λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα το κτήριο να παρουσιάζει μέχρι και το 2006 σημαντικής έκτασης φθορές. Το 2005 το κτίριο πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Το 1988 χαρακτηρίστηκε «ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» διότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό και ρυθμολογικό ενδιαφέρον, είναι στοιχείο σημαντικό για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη Ρόδο, και ιδιαίτερα για την εποχή του Μεσοπολέμου, και έχει συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία και την καλλιτεχνική ζωή της περιοχής». Έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Δημοσίων Έργων.