Δυο βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες έχει προγραμματίσει το Μουσείο Κοτσανά για την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικότερα:
«Στρίψε ένα νόμισμα!»
Τι βάρος είχαν τα αρχαία νομίσματα και ποια ήταν τα σύμβολά τους; Άραγε στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν νομίσματα για τις συναλλαγές τους;
Τα αρχαία νομίσματα ρίχνουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου! Σπουδαίοι ιστορικοί όπως ο Ηρόδοτος, μάς αποκαλύπτουν ποιοι ήταν εκείνοι που έκοψαν πρώτοι νομίσματα, από ποια υλικά ήταν φτιαγμένα και ποια ήταν τα περίφημα νομισματοκοπεία της εποχής. Η μνα και η δραχμή ξετυλίγουν το κουβάρι των νομισμάτων, με αφετηρία το 580 π.Χ. και τον στατήρα της Αθήνας, και μας αφηγούνται τις ιστορίες διάσημων νομισμάτων, τα μέρη στα οποία είχαν βρεθεί και τα πολλά χέρια που είχαν αλλάξει μέχρι να βρεθούν στα δικά μας!
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00. Διάρκεια: 60′. Κόστος: παιδιά 8 ευρώ – γονείς 5 ευρώ.
«Ο Αρματοποιός επιστρέφει!»
Πώς μάχονταν οι μεγάλοι πολέμαρχοι του μυκηναϊκού κόσμου και από ποια υλικά ήταν κατασκευασμένες οι πανοπλίες τους; Ποιοι ήταν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν αυτά τα μοναδικά είδη αμυντικού ρουχισμού;
Οι περίτεχνες πανοπλίες της Μυκηναϊκής εποχής μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας. Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης.
Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά. Αφετηρία είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή εποχή. Μεταφερόμαστε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα.
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 12:30. Διάρκεια: 60′. Kόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ.
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν από την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι, Αθήνα.
Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.