«Βαθύ Αστυπάλαιας: Ένα διαχρονικό παλίμψηστο της αρχαιολογίας του Αιγαίου» είναι ο τίτλος διαδικτυακής διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Βλαχόπουλος στο πλαίσιο σειράς διαδικτυακών διαλέξεων, ελεύθερων για το κοινό, που διοργανώνει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία μέσω της πλατφόρμας Zoom, για σημαντικές ανασκαφές της που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη.

«Το Βαθύ είναι φυσικά προστατευμένη χερσόνησος, που ελέγχει την από θαλάσσης στενή πρόσβαση από το πέλαγος προς τον ομώνυμο κόλπο, εξασφαλίζοντας την πλήρη εποπτεία μιας ευρείας θαλάσσιας και χερσαίας περιοχής» αναφέρει ο Α. Βλαχόπουλος σχετικά με το θέμα της ομιλίας του. «Στην απόληξη της χερσονήσου, στο ακρωτήριο Ελληνικό ιδρύθηκε κατά τη μετάβαση από την 4η στην 3η χιλιετία π.Χ. ακρόπολη, της οποίας ογκολιθικοί περίβολοι, πύλες, αναλημματικοί τοίχοι και λιμενικά έργα έφεραν μονάδες και ομάδες επίκρουστων βραχογραφιών με παραστάσεις πολύκωπων πλοίων, εγχειριδίων, σπειρών και άλλων θεμάτων, τα οποία συγκροτούν έναν εικονογραφικό χάρτη επαναλαμβανόμενων και πολύσημων συμβόλων οπτικής, νοητικής και συμβολικής πρόσληψης της νησιωτικής κοινότητας. Με την εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική συνδέονται σύνολα άθικτων βρεφικών εγχυτρισμών, γύρω από τα οποία τεκμηριώνονται κτερισματικές και τελετουργικές δραστηριότητες που δεν βρίσκουν παράλληλα έως σήμερα στο προϊστορικό Αιγαίο. Κεραμική του 7ου και επιγραφές του 6ου και 5ου αι. π.Χ. τεκμηριώνουν συνεχή ανθρώπινη δραστηριότητα στην στρατηγικής σημασίας περιοχή, ενώ στην ανώτερη επιφάνεια του ακρωτηρίου τον 4ο αι. π.Χ. οικοδομείται πύργος με περιβάλλοντα βοηθητικά κτήρια, τα οποία μετατρέπονται σε τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική. Τα ευρήματα από το Βαθύ, οι συνάφειές τους και οι χρονολογικοί τους συσχετισμοί τεκμηριώνουν την καίρια γεωγραφική θέση της Αστυπάλαιας, ως σταθμού και περάσματος από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και τη Μικρασιατική ακτή, και συνθέτουν ένα διαχρονικό παλίμψηστο της νησιωτικής αρχαιολογίας του Αιγαίου.

Ο Ανδρέας Βλαχόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του. Συνέχισε με μεταπτυχιακή υποτροφία για Μυκηναϊκές Σπουδές στη Ρώμη και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Princeton University και στο New York University-Institute of Fine Arts. Το 1997 του απονεμήθη το βραβείο Michael Ventris Memorial Award for Mycenaean Studies. Έχει εργαστεί στην Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, στο Υπουργείο Πολιτισμού και ως επιστημονικός συνεργάτης στις Ανασκαφές Ακρωτηρίου Θήρας και στις Ανασκαφές Νάξου και Πυλίας. Από το 2010 διευθύνει την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διαλέξεις και σεμνάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι συγγραφέας μίας δίτομης μονογραφίας για την Μετανακτορική Μυκηναϊκή Νάξο και το Αιγαίο του 12ου αι. π.Χ. καθώς και πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, είναι αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18.00.

Για τον διαδικτυακό σύνδεσμο της διάλεξης (Zoom link), πατήστε εδώ.

Ταυτότητα συνάντησης (Meeting ID): 962 8918 2315

Κωδικός (Passcode): 478129