Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή Wadi el Nasab στο νότιο Σινά αποκάλυψε τα ερείπια ενός κτηρίου που χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του επικεφαλής των αιγυπτιακών αποστολών εξόρυξης στο Σινά κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου. Τα ευρήματα προέκυψαν κατά την ανασκαφική περίοδο 2021-2022.

Σύμφωνα με τον δρα Mustafa Waziri, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική αυτή αποστολή είναι η πρώτη που διενεργεί ανασκαφές στην περιοχή, ενώ το κτίσμα που αποκάλυψε η αποστολή βρίσκεται σε μια ξεχωριστή περιοχή στη μέση της κοιλάδας και στη μέση των περιοχών εξόρυξης χαλκού και τυρκουάζ. Πρόκειται για τετράγωνο κτήριο που αποτελείται από τεράστιους λίθους από ψαμμίτη, με δάπεδο από πέτρινες πλάκες, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 225 τετραγωνικών μέτρων.

Ο δρ Ayman Ashmawy, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, πρόσθεσε ότι οι αρχικές μελέτες για το κτήριο έδειξαν ότι τη στιγμή της κατασκευής του αποτελούνταν από δύο ορόφους. Ο πρώτος είχε δύο αίθουσες, δύο δωμάτια, ένα μπάνιο, μια κουζίνα και μια σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο. Συνέχισε λέγοντας ότι στη μέση κάποιων δωματίων στον πρώτο όροφο, η αποστολή βρήκε μια σειρά από βάσεις κιόνων, οι οποίες έδειχναν ότι χρησιμοποιούνταν για την εγκατάσταση και τη στήριξη της οροφής.

Από την πλευρά του, ο δρ Mustafa Nour El-Din, επικεφαλής της αποστολής και διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Εκπαίδευσης στο Νότιο Σινά και την Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το αρχηγείο είχε χρησιμοποιηθεί από την κατασκευή του κατά το Μέσο Βασίλειο ως κέντρο για τις αποστολές εξόρυξης, εγκαταλείφθηκε κατά τη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, επαναχρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου και στη συνέχεια παραμελήθηκε ξανά. Επισήμανε επίσης τα αρχαιολογικά και επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το κτήριο χρησιμοποιήθηκε και στη Ρωμαϊκή εποχή. Φαίνεται ότι τότε έγιναν κάποιες εσωτερικές τροποποιήσεις στο κτήριο, όπως η είσοδος σε αυτό από τη βόρεια πλευρά, η προσθήκη διαχωριστικών τοίχων μεταξύ των αιθουσών και η χρήση κάποιων δωματίων ως εργαστηρίων τήξης χαλκού. Στα ανώτερα στρώματα του κτηρίου, η αποστολή βρήκε κλιβάνους τήξης χαλκού και χώρους επεξεργασίας μετάλλων, καθώς και τέσσερις χάλκινες ράβδους, καθεμιά από τις οποίες ζύγιζε μεταξύ 1.200 και 1.300 γρ.

Ο επικεφαλής της αποστολής πρόσθεσε επίσης ότι μέσα σε ένα από τα δωμάτια του κτηρίου βρέθηκε εργαστήριο επεξεργασίας τυρκουάζ, που περιείχε λίθους για τη διαμόρφωση, την επεξεργασία και τον καθαρισμό του τυρκουάζ, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή γύρω από το κτήριο βρέθηκαν τρεις στοές εξόρυξη μεταλλεύματος χαλκού, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη στους πρόποδες του βουνού, η οποία και καθαρίστηκε.

Από την πλευρά του, ο δρ Hisham Mohamed Hussein, υπεύθυνος του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στο Νότιο Σινά, είπε ότι το Wadi el Nasab αντιπροσωπεύει το κέντρο των εργασιών επεξεργασίας μεταλλεύματος χαλκού της αρχαιότητας στο Νότιο Σινά, καθώς στην κοιλάδα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες σκωρίας, που πιθανότατα αντιστοιχεί σε 100.000 τόνους.

Επιπλέον, η κοιλάδα είναι γνωστή για την παρουσία επιγραφών από την εποχή του Νέου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιγραφής του φαραώ Μερενπτάχ, καθώς και επιγραφών στο σιναϊτικό αλφάβητο. Oι ηγέτες των αποστολών εξόρυξης στο Νότιο Σινά συγκαταλέγονταν στους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους και οι τίτλοι τους αναφέρονταν στις επιγραφές της περιοχής.

Ας σημειωθεί ότι στο Wadi el Nasab έχουν εντοπιστεί, εκτός από μια επιγραφή του φαραώ Μερενπτάχ, δύο επιγραφές του φαραώ Αμενεμχάτ Γ’ δίπλα στο μνημειακό κτήριο. Η εποχή του Αμενεμχάτ Γ’ μάλιστα θεωρείται εποχή ακμής της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Σινά.