Τον Βάσο Καραγιώργη, μια μεγάλη προσωπικότητα και εμβληματική μορφή της κυπριακής αρχαιολογίας, που απεβίωσε πλήρης ημερών την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου αποχαιρετούν με ανακοίνωσή τους η Διευθύντρια και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου:

«Ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1989. Υπήρξε ο μακροβιότερος Διευθυντής του Τμήματος και η ζωή του ολόκληρη ήταν συνυφασμένη με την αρχαιολογία της Κύπρου.

»Από την αρχή της καριέρας του, αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε ως Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και μέχρι το τέλος της ζωή του, εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πέρασε από τις υψηλότερες θέσεις στον τομέα, όπως Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Διευθυντής του γραφείου Λευκωσίας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και λίγο πριν από το τέλος της ζωής του διορίστηκε μέλος της ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

»Το ανασκαφικό του έργο υπήρξε τεράστιο συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, πρώτα από όλα με τη Σαλαμίνα αλλά και με το Κίτιον, την Παλαίπαφο και τόσους άλλους ιστορικούς χώρους του νησιού. Η άριστη επιστημονική του κατάρτιση, η πνευματική του καλλιέργεια, η βαθιά γνώση των αρχαίων πηγών οδηγούσαν στην αλάνθαστη ερμηνεία των ευρημάτων ανοίγοντας συνεχώς νέους ορίζοντες στην κυπριακή αρχαιολογία, η οποία καθιερώθηκε ανά τον κόσμο. Είναι ο πρώτος που διερεύνησε επιστημονικά την πραγματική θέση της Κύπρου στον αρχαίο πολιτισμό, ως τμήμα του ελληνικού αλλά και του ανατολικού πολιτισμού, και είναι ο πρώτος που μελέτησε την εγκατάσταση των Ελλήνων στο νησί και άνοιξε την Κύπρο στην Ομηρική αρχαιολογία. Το συγγραφικό του έργο τεράστιο, δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, που σήμερα αποτελούν την πολύτιμη κληρονομιά του σε όλους τους αρχαιολόγους, και όχι μόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Η λαμπρή του καριέρα στην κυπριακή αρχαιολογία καθώς και η προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και βραβεύθηκε από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου και πολλές Ακαδημίες Επιστημών.

»Υπήρξε άνθρωπος χαρισματικός, ευρηματικός, άνθρωπος με όραμα και με μεγάλες ηγετικές ικανότητες. Πολύ αυστηρός στην εργασία, τελειομανής, αλλά πολύ φιλικός, δοτικός, γενναιόδωρος με όλους. Σε πολύ δύσκολους καιρούς έδωσε μάχες για τη σωτηρία μεγάλων αρχαιολογικών χώρων που σήμερα τους απολαμβάνουμε όλοι ως επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς εμβέλειας. Ίδρυσε Αρχαιολογικά Μουσεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για να τονιστεί η σημασία της κάθε περιοχής και η ιστορική διαδρομή κάθε γωνιάς της Κύπρου.

»Προσκάλεσε τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου να διενεργήσουν ανασκαφές στην Κύπρο και να μεταφέρουν τη γνώση του νησιού μας στις πατρίδες τους. Διοργάνωσε διεθνή συνέδρια προσκαλώντας τους μεγαλύτερους επιστήμονες να μιλήσουν για την Κύπρο, θέτοντάς την στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων.

»Η ψυχή του σήμερα ελεύθερη πια θα είναι παντοτινά μαζί μας, πάνω μας, μέσα στις σκέψεις μας, στις επιστημονικές μας ανησυχίες, οδηγός στα οράματα μας, θα ταξιδεύει σε ολόκληρη την Κύπρο από το Τρίκωμο που τον γέννησε, στην αγαπημένη του Σαλαμίνα μέχρι την αιώνια Πάφο που την λάτρεψε.

»Η γη της Κύπρου που ανέσκαψε σε ολόκληρη τη ζωή του θα τον σκεπάσει πια για πάντα κι εμείς πολύ φτωχότεροι από σήμερα θα τον έχουμε σαν φωτεινό φάρο, εμπνευστή και οδηγό στην πορεία μας» καταλήγει η ανακοίνωση.