Έληξε χθες, 20 Δεκεμβρίου 2021, η προθεσμία συμμετοχής στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» με θέμα την Αρχαιολογία – «Οικουμενική Κοινότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μεταξύ 10-16 Μαΐου 2022, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών.

Υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.300 ταινίες από 100 χώρες και θα αξιολογηθούν από την Προκριματική Επιτροπή προκειμένου να επιλεχθούν αυτές που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Το Φεστιβάλ

Η Μέμη Σπυράτου το 1995, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο). Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία κ.ά.).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την «οικουμενική Κοινότητα» επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου. «Η φετινή μας διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη».

Κριτικές επιτροπές

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας, συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά οι: Ευάγγελος Καραμανές (διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), Πέγκυ Λάγιου (παραγωγός), Γιώργος Μουζακίτης (σκηνοθέτης-παραγωγός), Κυριακή Μπεϊόγλου (δημοσιογράφος), Ζέτα Ξεκαλάκη (αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες), Πέπη Ραγκούση (δημοσιογράφος), Γεωργία Σαλαμπάση (σκηνοθέτης), Γιάννης Σημηριώτης (ειδικός στις νέες τεχνολογίες), Άρης Φατούρος (σκηνοθέτης-παραγωγός, σύμβουλος προγράμματος Βουλή-Τηλεόραση).

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, απαρτίζουν αλφαβητικά οι: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Dario di Blasi (αρχαιολόγος, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία), Nazim Güveloğlu (παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία), Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης), Νίκος Καλτσάς (αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Lada Laura (αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία), Άννα Νταλάρα (εκδότης-παραγωγός συναυλιών), Μέμη Σπυράτου (σκηνοθέτης), Νίκος Σταμπολίδης (αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης).

Πληροφορίες

Τηλ.: 210 3312990, e-mail: info@agonfestival.com

www.agonfestival.com