«Ο πολιτισμός είναι το δυνατό μας σημείο στην Κρήτη, με τη δημιουργία νέων μουσείων σε Χανιά, Μεσαρά, Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπέγραψε την ένταξη της «Μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Παρουσία του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή, ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο» τη συγκεκριμένη ένταξη, δεδομένου ότι η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. «Ενώσαμε δυνάμεις» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, επισημαίνοντας πως: «Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των φορέων μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο συγκεκριμένο έργο, δήμος Ρεθύμνης, υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, ενώσαμε τις δυνάμεις, διεκδικήσαμε, για να μπορούν να λυθούν χρόνια προβλήματα, πάντα μπροστά με το δήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες καθώς και την αντιπεριφέρειά μας». Το συγκεκριμένο έργο που ανοίγει το δρόμο για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή της ένταξης της μελέτης, είναι ένα έργο, όχι μόνο για την πόλη του Ρεθύμνου, αλλά για όλη την Κρήτη, γιατί ο πολιτισμός είναι το δυνατό σημείο της Περιφέρειας μας», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Εξήγησε, παράλληλα, πως «με τη δημιουργία των μουσείων στα Χανιά, στη Μεσαρά, στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στο Ρέθυμνο, ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου είπε πως πρόκειται για μία μεγάλη μέρα και ότι παρά τα διαδικαστικά θέματα που πρέπει να λυθούν «αφού υπάρχει η κοινή βούληση, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο». Ευχαρίστησε παράλληλα την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διότι όπως ανέφερε κατανόησε πλήρως το θέμα και έδωσε τις κατευθύνσεις για να λυθεί. Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή αναφέρθηκε στις προσπάθειες χρόνων για τη δημιουργία Νέου Μουσείου στο Ρέθυμνο αναφέροντας επίσης πως «αρχίζουν αμέσως οι διαδικασίες, έτσι ώστε μόλις τελειώσει η μελέτη, να εντάξουμε και το έργο της ανέγερσης του αρχαιολογικού Μουσείου. Ευχαριστούμε ως Ρέθυμνο τον περιφερειάρχη αλλά και την κυρία Μενδώνη για τις λύσεις που δόθηκαν».

Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου. Το οικόπεδο έχει παραχωρήσει ο δήμος Ρεθύμνης στο ΥΠΠΟΑ και είναι τμήμα του Δημοσίου Κτήματος Ρεθύμνου «Στρατόπεδο Κουνδουράκη».