Θάνος Γ. Παπαθανασόπουλος, Κάποτε ο Μυστράς, εκδ. Αρχείο, Αθήνα 2021, 192 σελ. ISBN: 978-618-5234-27-0
Ο Μυστράς είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τις δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τελευταίας περιόδου του Βυζαντίου, τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο και τον Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα.
Ο Κωνσταντίνος θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ελλήνων. Όσο για τον Γεώργιο Γεμιστό, μπορεί να ειπωθεί πως, με τις διαλέξεις του στη Φλωρεντία, επέδρασε στην εξέλιξη της Οικουμένης. Και οι δύο βίωσαν το τέλος του Βυζαντίου, επηρεάζοντας την περίοδο κατά την οποία διαμορφώθηκε ο νέος ελληνισμός.
Η καταλληλότερη μορφή για να εξυπηρετήσει την επιδίωξή μου να εκφράσω την προσέγγισή μου στον Μυστρά είναι η μυθοπλασία, που επιτρέπει τη συγγραφή διαλόγων και την περιγραφή συναντήσεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Προσπαθώ να υποθέσω τις σκέψεις του Κωνσταντίνου, καθώς κατηφορίζει από το παλάτι του προς τη Μητρόπολη του Μυστρά, όπου θα στεφθεί αυτοκράτορας. Φαντάζομαι το δείπνο του με τον Πλήθωνα και με τον Γεώργιο Σφραντζή, τον περίπατο των τριών τους στα καλντερίμια της καστροπολιτείας, ακόμα και τις σκέψεις του Κωνσταντίνου ενώ βρίσκεται στο καταλανικό πλοίο που τον μεταφέρει στη Βασιλεύουσα. (από το δελτίο Τύπου)