Πώς η τριήρης εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό όπλο της αρχαιότητας και τι ρόλο έπαιξε στη νίκη των Ελλήνων; Τι πραγματικά γνωρίζουμε από τις σωζόμενες πηγές για την τριήρη αλλά και για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Πώς οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να αναδείξουμε το ιστορικό παρελθόν;

Σε αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση η έκθεση «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», την οποία παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η έκθεση παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο μουσειολογικό τρόπο στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνδυάζοντας τα φυσικά με τα ψηφιακά εκθέματα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έκθεση μοντέλου της Αθηναϊκής τριήρους υπό κλίμακα (μήκους 90 εκ.), σε 3D printing, ψηφιακές αποτυπώσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους μικρότερους φίλους και φίλες.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης εργάστηκαν από κοινού ιστορικοί και αρχιτέκτονες, ναυπηγοί και πληροφορικοί, από τους συνεργαζόμενους φορείς του έργου ΝΑΥΣ.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό και η κράτηση θέσης δεν είναι απαραίτητη.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:45-21:00. Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

Η επίσκεψη γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς επίσκεψης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να οργανώσουν τη δωρεάν επίσκεψη των σχολικών ομάδων τους στην έκθεση μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 210 9469641. Τέλος, όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να επισκεφθούν τη φυσική έκθεση, μπορούν να επισκεφθούν το εικονικό μουσείο της έκθεσης πατώντας εδώ.