Το Ίδρυμα Ωνάση ξεκινά μία νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cambridge, χρηματοδοτώντας στο Newnham College, τη δημιουργία μίας μόνιμης θέσης διδασκαλίας κλασικών σπουδών.
«Σε μια εποχή τεχνολογικής αφθονίας, οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται επιτακτικές για την εξέλιξή μας και τη βαθύτερη κατανόηση των κοινωνιών μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί την Onassis Classics Fellowship προκειμένου να διασφαλιστεί μια μόνιμη θέση διδασκαλίας κλασικών σπουδών στο αναγνωρισμένο Κολέγιο Θηλέων Newnham, στην καρδιά του Πανεπιστημίου του Cambridge. Μέσω αυτής της υποτροφίας, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει τη συνέχιση της διδασκαλίας, την έρευνα και την ενίσχυση των κλασικών σπουδών στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα, έχοντας ως προτεραιότητές του τα ζητήματα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της αποδοχής, επιλέγει αυτή τη συνεργασία ως μέσο ενίσχυσης και υπογράμμισης της αξίας της γυναικείας παρουσίας στον ακαδημαϊκό χώρο, τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε τη συνέχιση των εξαιρετικών και παγκοσμίως αναγνωρισμένων κλασικών σπουδών που έχουν μακρά παράδοση στο Cambridge, με πιο χαρακτηριστικές μορφές τις Καθηγήτριες Mary Beard και Pat Easterling», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. Το Cambridge έχει μια μακρά παράδοση πρωτοποριακής έρευνας στις κλασικές σπουδές, σε συνδυασμό με μια τεράστια επίδραση στην πρόσληψή τους από το ευρύ κοινό, η οποία ανάγεται στον 19ο αιώνα, με την επαναστάτρια κλασικίστρια και διασημότητα της εποχής Jane Harrison. Η νέα θέση θα αυξήσει τον αριθμό των πανεπιστημιακών θέσεων στις κλασικές σπουδές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει υπερδιπλασιαστεί, από περίπου 30 σε πάνω από 70, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις στο υπάρχον διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Πέρα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ίδρυμα Ωνάση έχει στηρίξει διαχρονικά πάνω από 100 πανεπιστημιακές έδρες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, η υποστήριξη τομέων που συνάδουν με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων σε κλάδους των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.