Αυτοψία στα έργα δομικής αποκατάστασης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός πραγματοποίησαν χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου, αρχιτέκτονα μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, δρα Μιχάλη Λεφαντζή.
Αναφερόμενη στο ναό του Ολυμπίου Διός, η Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Έτσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ». Στόχος είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, να έχει αποκατασταθεί ο ένας κίονας, ο οποίος έχει πολύ σημαντικές φθορές, και να έχει προχωρήσει ουσιαστικά η αποκατάσταση των 9 κιόνων και των επιστυλίων. «Ανάλογα με τα προβλήματα που θα εμφανιστούν, καθώς τα επιστύλια θα κατέβουν, οπότε οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν λεπτομερώς την κατάστασή τους, πολύ καλύτερα, δηλαδή, από ό,τι σήμερα που βρίσκονται επί των κιόνων, θα εξαρτηθεί και η πορεία του αναστηλωτικού έργου» ανάφερε η κα Μενδώνη.
Το έργο
Το Πρόγραμμα του Έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα», είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.425.870,00€.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται μεταξύ άλλων: υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης και συντήρησης, διενέργεια περιορισμένων ανασκαφικών καθαρισμών και αποχωματώσεων, εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, μελέτης σεισμικής συμπεριφοράς, μελέτη ενόργανης παρακολούθησης, καταγραφή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, έλεγχος μηχανικών αντοχών και αναλύσεις των δομικών υλικών του μνημείου. Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου Ιερού.
Ο Ναός
Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35 μ., πλ. 43,68 μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17 μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.