Στο πλαίσιο της πολύχρονης και επιτυχημένης σύμπραξής τους, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζουν σειρά podcasts για τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων, με γενικό τίτλο «Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα». Τα podcasts δημιουργούνται σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».
Από τα πρώτα βήματά του στον κόσμο, ο άνθρωπος προσπαθούσε να ανακαλύψει και να κατανοήσει το περιβάλλον του, τη γη, τον ουρανό, τα αστέρια και τους νόμους που τα διέπουν. Μέσα από την παρατήρηση και την αναζήτηση, επιχειρούσε να δώσει λύση στις απορίες και στα προβλήματά του. Πάντα, όμως, υπήρχαν άνθρωποι που ξεχώριζαν για τη σκέψη τους. Ήταν επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη και την έρευνα, δουλεύοντας με πίστη και πάθος για να αφήσουν παρακαταθήκη στον κόσμο τα «δώρα» τους, που έφεραν πρόοδο και καλύτερη ζωή. Αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί, άντρες και γυναίκες από τον κόσμο των επιστημών, ξεπετάγονται από τα σεντούκια της ανθρώπινης ιστορίας που είναι γεμάτα θησαυρούς.
Μέσα από αυτή την αφηγηματική εμπειρία, γονείς και παιδιά μπορούν ανά πάσα στιγμή, ελεύθερα, να απολαύσουν τις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της επιστήμης. Με τον τρόπο αυτό μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύονται και ενημερώνονται καλλιεργώντας τη φαντασία τους όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Το πρώτο επεισόδιο των επιστημονικά τεκμηριωμένων podcasts έχει θέμα τη ζωή του Αρχιμήδη, μίας από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυΐες της αρχαιότητας, που έμελλε να καθορίσει βασικές αρχές στα μαθηματικά και τη μηχανική.
Θα ακολουθήσουν βιογραφίες και άλλων μεγάλων επιστημόνων όπως ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος, ο Κοπέρνικος, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Υπατία, ο Γαλιλαίος, η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ κ.ά.
Απολαύστε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση: Ίδρυμα Ευγενίδου (πατήστε εδώ), Spotify (πατήστε εδώ), ΠΙΟΠ (πατήστε εδώ) και Παραμυθόφωνο (πατήστε εδώ).