Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την 1η Οκτωβρίου 2020 εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», που θα ανανεώνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων και επισκεπτών του.

Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μια νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η αυλαία του νέου εκθεσιακού θεσμού ανοίγει με τέσσερα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, αργυρά νομίσματα που πρόσφατα εμπλούτισαν τη νομισματική συλλογή του μουσείου: τα τρία αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αγορά, ενώ το τέταρτο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και αποτελεί προϊόν κατάσχεσης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσει τα «νέα αποκτήματα» του μουσείου: ένα αργυρό τετράδραχμο του Κοινού των Χαλκιδέων (αρχές 4ου αι. π.Χ.), ένα του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου (297-281 π.Χ.), ένα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (278 π.Χ.), καθώς και ένα σπάνιο οκτάδραχμο του «θρακομακεδονικού» φύλου των Ιχναίων (περ. 485-470 π.Χ.).

Ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Την ξενάγηση θα κάνει η Ευαγγελία Τσαγκαράκη, προϊσταμένη του τμήματος Κεραμικής, Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας του ΑΜΘ.

Οι ξεναγήσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 10′ και θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος των θεματικών ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα».

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310201 (Δευτέρα-Παρασκευή 08:00 έως 15:00).