Πράσινο φως άναψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Βελτίωση επισκεψιμότητας Σπηλαίου Θεόπετρας» με προϋπολογισμό 2.018.285 ευρώ. Δικαιούχοι του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Φορέας λειτουργίας και συντήρησής του είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ξανά το σπήλαιο, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και το πρώτο ανασκαφικό σπήλαιο της Θεσσαλίας, με ευρήματα που αρχίζουν από τη μέση της Παλαιολιθικής εποχής και διαρκούν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, χωρίς χρονικά κενά, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

«Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, προχωράμε σε έργα για την επαναλειτουργία με όρους απόλυτης ασφάλειας του σπηλαίου της Θεόπετρας» τονίζει σε δήλωσή του ο Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαίο μνημείο, που σε συνδυασμό με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Σπηλαίου Θεόπετρας που χρηματοδότησε η Περιφέρεια και λειτουργεί σε κοντινή απόσταση, προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη. Το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι αρκετά πιθανό να είναι το μοναδικό το οποίο περιέχει, μέσα σε έναν ενιαίο χώρο, στοιχεία δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων: της αντικατάστασης του Νεάντερταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και της μετάβασης από τον άνθρωπο-τροφοσυλλέκτη στον άνθρωπο-γεωργό. Η θέση του σπηλαίου, δίπλα στην πόλη της Καλαμπάκας και ακριβώς απέναντι από τους βράχους των Μετεώρων, αποτελεί ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και την αύξηση της επισκεψιμότητας» καταλήγει ο ίδιος.

Το έργο εντάσσεται στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) της διαδρομής πολιτισμού-τουρισμού που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020. Η διαδρομή καλύπτει σημαντικά, αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα-Μετέωρα) ως την Ανατολική (Μαγνησία).

Το σπήλαιο από το 2010 είναι επισκέψιμο για το κοινό και σταδιακά εξελίσσεται σε σημαντικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς, τον Ιούνιο του 2016 σημειώθηκαν βραχοπτώσεις μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου, εξαιτίας των οποίων ανεστάλη η λειτουργία του, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.