Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μετατροπής σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των δημόσιων μουσείων που λειτουργούν ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εξέφρασαν αρχαιολόγοι και άνθρωποι των μουσείων που συμμετείχαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και άλλα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, στο αμφιθέατρο του Επιγραφικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα «καυτό και επείγον θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε διατυπωμένη μια πρόταση. Ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουμε στείλει γραπτό αίτημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να μας στείλει κάποια μελέτη, η οποία να τεκμηριώνει την πρόθεσή της αυτή, με την έκκλησή μας να παραμένει αναπάντητη», δήλωσε η συντονίστρια της συζήτησης, Όλγα Σακαλή, πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ.
«Τα ελληνικά δημόσια μουσεία δεν φιλοξενούν συλλογές έργων τέχνης από διαφορετικούς πολιτισμούς, τυχαία ευρήματα, συχνά και χωρίς ενδείξεις προέλευσης, όπως τα μεγάλα μουσεία της Εσπερίας. Οι αρχαιότητες των ελληνικών δημόσιων μουσείων αποτελούν μια συνεκτική και αδιάσπαστη ενότητα με τους αρχαιολογικούς χώρους προέλευσής τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Σταματία Μαρκέτου, πρόεδρος του ΣΕΑ, εκτιμώντας ότι «πραγματική πρόθεση της μετατροπής των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ» είναι η «προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος».
«Έχουμε την απάντηση, αλλά δεν έχουμε την ερώτηση “γιατί πρέπει τα μουσεία να γίνουν ΝΠΔΔ;”», δήλωσε από την πλευρά του ο Δέδες Λιώνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν πολιτιστικοί οργανισμοί που να είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενοι. «Δεν έχουμε παράδειγμα που να μας πείθει ότι τα μουσεία μας θα αποκτήσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια σε μελλοντικό χρόνο αν αποκοπούν από το σώμα του ΥΠΠΟΑ», συμπλήρωσε.
«Έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνίες ότι ο Πολιτισμός, όπως η Παιδεία και η Υγεία, είναι από τα βασικά δικαιώματα των πολιτών του πλανήτη. Και ότι επειδή είναι κρίσιμα κοινωνικά αγαθά θα τα χρηματοδοτεί το κράτος -και επικουρικά να έχουμε χρηματοδοτήσεις και από αλλού, π.χ. χορηγίες-, το οποίο θα φροντίζει όχι μόνο για την ποιότητα των αγαθών, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου, Στάθης Γκότσης, προσθέτοντας ότι «η αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη διάλυσή της», με κύριο στόχο «να περάσουν κομμάτια της διαχείρισης στους ιδιώτες».
Κατά της μετατροπής του νομικού καθεστώτος των μουσείων τάχθηκαν επίσης η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Ελλάδας (ΣΕΚΑ) και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τα Δημόσια Μουσεία με ομιλητές τους: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (μέλος του ΣΕΑ και πρώην διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, νυν γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ), Αθανάσιο Θέμο (διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου), Εσθήρ Σολομών (επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Νικόλαο Κωνστάντιο (αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), Κώστα Πασχαλίδη (αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).