Έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «ΜυθΙστορικά» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα. Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη είναι μια σειρά 24 έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Ωστόσο, η απόσταση αυτή δεν στέκεται εμπόδιο στη συνύπαρξή τους. Αντίθετα, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που, με όχημα ένα κοινό νήμα, αναδεικνύει περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς συγγένειες και επιτρέπει μια γόνιμη αναδρομή στο έργο του Λεβίδη.
Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα».
Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.
Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μουσείο-αρχείο της γενιάς του ’30 που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά, δεν είναι τυχαία επιλογή. Ο Λεβίδης, γεννημένος στο τέλος του πολέμου, ζυμώθηκε με τη δημιουργία αυτής της γενιάς όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποί της –κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν και δάσκαλοί του– έστησαν μεταπολεμικά· τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλη την πορεία του δεν σταμάτησε να εμπνέεται από το έργο τους. Επομένως, θεωρεί την κατοικία-εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο της Αθήνας, και δικό του «σπίτι». Τα «Μυθ-ιστορικά» λοιπόν αποτελούν, από τη μια, χαιρετισμό στον φίλο που έφυγε και, από την άλλη, μικρό αντίδωρο στο έργο αυτής της κιβωτού ζωντανού παρελθόντος.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ίδιου του καλλιτέχνη.
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο που εκδόθηκε από την «Άγρα» και το «Ίδρυμα η άλλη Αρκαδία», ο οποίος περιλαμβάνει τα 24 έργα που παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα προλόγισμα του ίδιου του ζωγράφου και, τέλος, ένα δοκίμιο του Ευγένιου Ματθιόπουλου, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Γκίκα εκδήλωση-συζήτηση με αντικείμενο τη συγκεκριμένη ενότητα δουλειάς του Λεβίδη. Θα συμμετάσχουν η Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας, ο Ευγένιος Ματθιόπουλος και ο Αλέκος Λεβίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3. Τηλ.: 210 3615702 και 210 3630818.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 2020.
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο: 10:00-18:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά.
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: €5