Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Δημητρίου Φιλιππότη (1834-1919) και σε συνέχεια της έκθεσης «Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει», διοργανώνει την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου δύο δράσεις αφιερωμένες στον σπουδαίο Νεοέλληνα γλύπτη. Υπενθυμίζεται ότι η ομότιτλη έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου) ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ειδικότερα την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου (ώρα 18:30) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση στο κτήριο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).

Θα μιλήσουν: η Ευθυμία Μαυρομιχάλη (επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Tέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ) με θέμα «Η συμβολή του Δημητρίου Φιλιππότη στην εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής», η Τώνια Γιαννουδάκη (δρ επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου) με θέμα «Δημήτριος Φιλιππότης: ένας καινοτόμος γλύπτης στη Συλλογή Γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης», ο Ηλίας Β. Νομπιλάκης (τ. αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συντηρητής λίθου), με θέμα «Συντήρηση-διατήρηση έργων Δημητρίου Φιλιππότη» και ο Αλέκος Ε. Φλωράκης (δρ εθνολόγος-λαογράφος) με θέμα «Οικογένεια Φιλιππότη Πύργου Τήνου: επτά γενιές στην τέχνη του μαρμάρου».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Ανδρέας Λαπούρτας, προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, και ο Μανώλης Σκαρής, πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου (ώρες 10:30 και 12:30) θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, σε ταφικά μνημεία και ελεύθερα γλυπτά του Δημητρίου Φιλιππότη, από την καθηγήτρια Ευθυμία Μαυρομιχάλη.

Η πρώτη (ώρες 10:30-12:00) θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο, με σημείο συνάντησης την είσοδο του κοιμητηρίου, ενώ η δεύτερη στον Εθνικό Κήπο (ώρες 12:30-13:30), με σημείο συνάντησης το άγαλμα του Ξυλοθραύστη (απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο).

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3256924 (Χριστίνα Απέργη).