Η δρ Μεταξία Τσιποπούλου, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κάνει τον απολογισμό της δράσης του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την περίοδο 2018-2019:
«Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ιδρύθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της γράφουσας, τότε Διευθύντριας της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με ομάδα αρχαιολόγων της Διεύθυνσης, στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα, Πανεπιστημιακούς και αρχαιολόγους Ξένων Σχολών, με σκοπό την υποστήριξη του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των αρχειακών σπουδών γενικότερα, σε σχέση με την ιστορία της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα.
»Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου 2019, απαρτίζεται από πέντε αρχαιολόγους, τους Μ. Τσιποπούλου, πρόεδρο, Ευγενία Γιαννούλη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Καλαμάτας, αντιπρόεδρο, Γιώργο Σοφιανό, υποψήφιο διδάκτορα ΕΚΠΑ, γραμματέα, Γιώργο Βαβουρανάκη, καθηγητή ΕΚΠΑ, ταμία, και David Rupp, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς), πρώην Διευθυντή του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, μέλος.
»Η σημαντικότερη από τις ετήσιες δράσεις μας είναι η οργάνωση σειράς διαλέξεων, 8-10 κάθε χρόνο, από έγκριτους επιστήμονες, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς, και όχι μόνο, μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Πανεπιστημιακούς και μέλη Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών.
»Το 2019 γιορτάσαμε τα δέκα χρόνια ύπαρξης και δράσης του Συλλόγου, με διάλεξη της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Δρος Ευγενίας Γερούση και ομιλία της προέδρου.
»Tην περίοδο 2018-2019 ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διοργάνωσε τις εξής διαλέξεις:
—Ανδρομάχη Γκαζή (επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο), 22.10.18, «Το Θησείο ως «Κεντρικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον».
—Αρχοντούλα Παπουλάκου (αρχαιολόγος ΔΔΕΑΜ), 19.11.18, «Η συμβολή των Γερμανών αρχιτεκτόνων στις πρώτες αναστηλωτικές επεμβάσεις σε μνημεία στην Ελλάδα (1834-1909)».
—Δρ Ευαγγελία Στεφανή (Διευθύντρια, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), 10.12.18, «Εθνική ιδεολογία, αρχαιότητες και η συγκρότηση της Συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα». Δείτε εδώ το βίντεο της διάλεξης.
—Δρ Ευγενία Γερούση (Διευθύντρια ΔΔΕΑΜ), 14.01.19, «Οι περιπέτειες της στέγασης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Δείτε εδώ το βίντεο της διάλεξης.
—Γιώργος Βαβουρανάκης (αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ) και Δέσποινα Καταπότη (επίκουρη καθηγήτρια θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), 11.2.19, «Ο Χριστιανός Ζερβός και το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του L’art des Cyclades».
—Δρ Κωστής Χρηστάκης (επιμελητής Κνωσού Βρετανικής Σχολής Αθηνών), 12.3.19, «Οι ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην κοιλάδα της Κνωσού».
—Δημήτρης Πλάντζος (αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ), 15.4.19, «“Τα ειρημένα ολίγα λείψανα”: Το ωρολόγιον του Έλγιν και ο αγώνας για τον εκσυγχρονισμό της Αθήνας κατά τον ύστερο 19ο αιώνα». Δείτε εδώ το βίντεο της διάλεξης.
—Αναστασία Ντάκουρη (επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Τέχνης του Αιγαίου και της Εγγύς Ανατολής, Πανεπιστήμιο Virginia, ΗΠΑ), 13.5.19, «Η αξία του αρχειακού υλικού Α. Κεραμόπουλλου για τη σύγχρονη έρευνα: η περίπτωση της Οικίας του Κάδμου και των θηβαϊκών νεκροταφείων». Δείτε εδώ το βίντεο της διάλεξης.
»Για την τρέχουσα περίοδο έχει ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα των οκτώ διαλέξεων από τους Γ. Βαβουρανάκη, Γ. Ζόγκο, Α. Δρανδάκη, Ε. Γρατσία, Μ. Μούλιου, Κ. Αθανασάκη, Κ. Κόπακα και Δ. Ευγενίδου (πατήστε εδώ για το πρόγραμμα)».