Sharon E. Shaffer, Το παιδί και το μουσείο. Θεωρητικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικές πρακτικές, μτφρ.: Μίνα Καρδαμίτσα, επιστ. επιμ.: Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2019, σελ. 352. ISBN: 978-960-354-502-6
Το βιβλίο εξετάζει το πώς μπορούν να υλοποιηθούν και να ενσωματωθούν στα Mουσεία ειδικά Προγράμματα που να αφορούν τα μικρά παιδιά, προσφέρει πλούσια θεωρητική και πρακτική γνώση και απευθύνεται σε μουσειοπαιδαγωγούς, επαγγελματίες του Μουσείου, λάτρεις της μουσειακής εμπειρίας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό που αγαπάει τα Μουσεία.
Η αξία του έγκειται επίσης στο γεγονός ότι δίνει έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μαθαίνει ο νέος άνθρωπος και βοηθά τον αναγνώστη να αντιληφθεί πώς αυτό επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του Μουσείου και των προσφερόμενων Προγραμμάτων του προς το κοινό του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Η ειδοποιός διαφορά του από άλλες παρόμοιες εκδόσεις είναι η εστίαση στο παιδί, κυρίως εκείνο της ηλικίας των 3-6 ετών.
Ο ενδιαφερόμενος μουσειοπαιδαγωγός ή εκπαιδευτικός δεν θα βρει σε αυτό μόνο πρακτικές εφαρμογές μουσειακών Προγραμμάτων για τα μικρά παιδιά, αλλά θα μπορέσει να αντιληφθεί και τη σπουδαιότητα της πρώιμης παιδικής ηλικίας και της συμμετοχής των επισκεπτών αυτής της ηλικιακής περιόδου στο μουσειακό γίγνεσθαι. Ο δραστήριος παιδαγωγός θα είναι έτσι σε θέση να αναπτύξει και να αξιοποιήσει πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαλεία, μέσα και έξω από το χώρο του Μουσείου, τα οποία θα είναι ικανά και αναπτυξιακά κατάλληλα για όλα τα παιδιά, προκειμένου να τα οδηγήσει στη χαρά της γνώσης.
Στο βιβλίο δεν παρουσιάζεται μόνο η εκπαιδευτική πρακτική, χωρίς την απαραίτητη θεωρητική τεκμηρίωση. Για το λόγο αυτό γίνεται εισαγωγή στη Μουσειοπαιδαγωγική, προσφέρεται αναλυτική επισκόπηση των θεωριών μάθησης, αλλά και των εξελίξεων στην αναπτυξιακή ψυχολογία, καθώς και πλήθος παραδειγμάτων από την έρευνα και την εμπειρία. Έτσι, οι διδακτικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο ισορροπούν θαυμάσια ανάμεσα στη θεωρία, την παιδαγωγική έρευνα και στην εφαρμογή στο χώρο δράσης.
Η Sharon E. Shaffer με το έργο της αυτό κατορθώνει να καταστήσει σαφέστερους τους δρόμους βιωματικής διδασκαλίας και μάθησης μέσω της μουσειακής αγωγής, που μπορεί να ακολουθήσει ένα παιδί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, με την αρωγή των παιδαγωγών του και των ανθρώπων του Μουσείου, καθώς και των Προγραμμάτων που όλοι οι συμμετέχοντες, ακόμη και τα ίδια τα παιδιά, μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν.