Χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα σε μία περιοχή φημισμένη για τα θερμά της λουτρά, τη Λουτρόπολη Θερμής της Λέσβου, το «Σάρλιτζα Παλλάς» αποτέλεσε στολίδι αρχιτεκτονικής και πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου της ευρύτερης επικράτειας, προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή. Σε αυτό έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Στρατής Μυριβήλης. Από το 1933 ανήκει στο τότε ΤΣΑΥ (Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών), νυν ΕΤΑΑ, ενώ λειτούργησε μέχρι το 1982, χρονιά κατά την οποία έκλεισε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, έχει γίνει αποδέκτης επιστολών και αιτημάτων παρέμβασης για την κακή κατάσταση και τη διάσωση του μοναδικού κτηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, απέστειλε, τον Φεβρουάριο 2019, στο Υπουργείο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιστολή-παρέμβαση για τη διάσωση και την ανάγκη αποκατάστασής του.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Αν και από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτηρίου αυτού, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα χειροτερεύει η ήδη δραματική κατάσταση του κτηρίου.
»Σε απάντηση της παρέμβασής μας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επιστολή της ανέφερε ότι βρίσκεται στην προετοιμασία του φακέλου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Για την ολοκλήρωση του φακέλου εκκρεμεί, εκτός των άλλων, απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού με την οποία θα αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός αυτός πόρος. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ζητήσει και δεν έχει λάβει ακόμα από το ΕΦΚΑ επιπλέον δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει στην αναγνώριση του φυσικού ως ιαματικού πόρου».
«Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διάσωσή του μοναδικού αυτού μνημείου, που κηρύχτηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987» καταλήγει η ανακοίνωση.