Την ολοκλήρωση των εκθεσιακών εγκαταστάσεων στους χώρους των κτιρίων της Εθνικής Πινακοθήκης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με 4,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού χάρτη της Αττικής.

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου υπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Εθνική Πινακοθήκη θα εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο της, ο οποίος συνίσταται στη συλλογή, τη διαφύλαξη, τη συντήρηση, τη μελέτη και την έκθεση έργων τέχνης με στόχο την αισθητική καλλιέργεια του κοινού και τη διά βίου εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και την ψυχαγωγία που αυτή προσφέρει.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.614.982 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας με το ποσό των 4.600.000 ευρώ και από την Εθνική Πινακοθήκη με το ποσό των 14.982 ευρώ.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων κατά τις διαδρομές των επισκεπτών στην έκθεση, στα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης που βρίσκονται επί της λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου στην Αθήνα, και ειδικότερα σε κατασκευές εσωτερικών κουφωμάτων, ψευδοροφών, επενδύσεις τοίχων, επεξεργασία υφιστάμενων δαπέδων, εγκατάσταση σταθερού εξοπλισμού και σε δομοστατικές υποδομές των εκθεσιακών κατασκευών.