Μια λειψανοθήκη από την εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου παραδόθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, στις 14 Μαΐου 2019 στο Düsseldorf. Πρόκειται για βιβλιόσχημη ξύλινη λειψανοθήκη με λείψανα των Αγίων Παντελεήμονος, Χαραλάμπους, Νεοφύτου, Τρύφωνος, Φιλίππου, Μιχαήλ Συνάδων, Πολυδώρου, Ιωάννου Λαμπαδιστού και Μάμαντος. Στο τμήμα που ανοίγει εικονίζονται ο Άγιος Μάμας περιστοιχισμένος από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Τρύφωνα και δύο ιεράρχες. Πάνω στα λείψανα υπάρχει αργυρό μεταλλικό κάλυμμα με τη χρονολογία 1835.

Η παράδοση έγινε από τη Διευθύντρια του Δημοπρατικού Οίκου Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf, Susanne Hargesheimer, παρουσία του πρωτοσύγκελου της Ιεράς  Μητρόπολης Μόρφου Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, των εκπροσώπων του Τμήματος Αρχαιοτήτων  Γιώργου Φιλοθέου, Εφόρου Αρχαιοτήτων, και Στέλλας Πισσαρίδου, Ανώτερης Συντηρήτριας, της Μαριάννας Χαραλάμπους, Προξένου  της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, και της Μαρίας Παφίτη, Ιστορικού Τέχνης. Η λειψανοθήκη επαναπατρίστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στις 15 Μαΐου 2019 και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Ο επαναπατρισμός της λειψανοθήκης κατέστη δυνατός μετά από εντοπισμό της σε ηλεκτρονική ανάρτηση από τον Δημοπρατικό Οίκο Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf για την οποία ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη  Μόρφου.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων αρχών του Κράτους (Τμήμα Αρχαιοτήτων, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Εξωτερικών, Τμήμα Τελωνείων), της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου και της Μαρίας Παφίτη, αποτράπηκε η δημοπράτηση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη σημασία είχε ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Διευθυντές του Δημοπρατικού Οίκου, κύριος και κυρία Hargesheimer, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελεί προϊόν παράνομης διακίνησης, προχώρησαν στην αγορά του αντικειμένου από τους κατόχους για να το δωρίσουν ακολούθως στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απευθύνει ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην έγκαιρη απόσυρση της λειψανοθήκης από την ηλεκτρονική δημοπρασία από τον Δημοπρατικό Οίκο Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf και στον επαναπατρισμό της, ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες του οίκου, και ενθαρρύνει την αρωγή των πολιτών σε όλες τις προσπάθειες διάσωσης, διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας.

Στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου υπογραμμίζει ότι «ως το αρμόδιο Τμήμα για την προστασία και την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από οργανισμούς όπως η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των διαδικασιών που θα αποτρέπουν την παράνομη διακίνηση και θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αντικειμένων που εξήχθησαν παράνομα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέλη της οποίας αποτελούν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Εκκλησία της Κύπρου, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια μέσω συντονισμένων κινήσεων για τον επαναπατρισμό όλων των συλημένων πολιτιστικών θησαυρών μας».