«Ταφικό Μνημείο στην Ερμιόνη» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Γιώργος Π. Αντωνίου (Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Αναστηλωτής UoYork UK), την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 19.00, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Ερμιόνης ανακαλύφθηκε τμηματικά προ 20ετίας περίπου κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών» αναφέρει σχετικά ο ομιλητής. «Η εντυπωσιακή μαρμάρινη κλίνη με το ζευγάρι με τα ημιτελή πρόσωπα έλκει το μάτι του επισκέπτη στην παραλία πλέον της πόλης, ενώ τα τμήματα της κρηπίδας του μετά την αποξήλωσή τους βρίσκονται στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης περιμένοντας την υλοποίηση της από ετών εγκεκριμένης μελέτης αναστήλωσης, σε παραχωρηθέν οικόπεδο του Δήμου. Από τον κορμό δεν διασώθηκε κανένα τμήμα, όμως η γνωστή τυπολογία ανάλογων μνημείων του 2ου και 3ου μ.Χ. αιώνων με κλίνη και ζεύγος με μορφολογία ετρουσκικών καταβολών συνήθως επάνω σε σαρκοφάγο –για τα μικρότερα παραδείγματα– επέτρεπε με σημαντική ασφάλεια την αναπαράστασή του.

»Το μνημείο μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερο, καθώς συνδυάζει τη συνηθέστατη σε όλο σχεδόν τον ρωμαϊκό κόσμο τυπολογία κλίνης με το σώμα του νεκρού-νεκρών επάνω σε σαρκοφάγο και τη σπανιότερη, μικρού ταφικού οικίσκου με στέψη μορφής κλίνης, που συναντάται κατά κανόνα στην Ιταλική χερσόνησο και σε μεγάλα κέντρα της Μ. Ασίας και της Ανατολής. Αν και οι διαστάσεις του μνημείου της Ερμιόνης υπολείπονται ανάλογων γνωστών ταφικών κτισμάτων και ηρώων, εν τούτοις η ύπαρξή του στην αμέσως εκτός των τειχών παρόδια νεκρόπολη μιας περιφερειακής Ελλαδικής πόλης αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της περιοχής της αρχαίας Ερμιόνης και δεν αποκλείει την πιθανότητα να σχετίζεται με σημαντική εγκατάσταση της περιόδου στην περιοχή» καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).