«Βυζαντινά καμπαναριά σε αξονική θέση» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Σωτήρης Βογιατζής (Δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ), την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.30, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Όλοι οι ναοί ή εν πάση περιπτώσει οι ιεροί χώροι των μεγάλων θρησκειών έχουν κάποιο χαρακτηριστικό από το οποίο ακόμα και αλλόθρησκοι μπορούν με μια ματιά να τους εντοπίσουν» αναφέρει ο δρ Βογιατζής σχετικά με το θέμα της ομιλίας του. «Είναι οι κιονοστοιχίες και τα αετώματα για τους αρχαίους ελληνικούς, η στούπα για τους βουδιστικούς ναούς, οι δίδυμοι πύργοι της φωτιάς για τους ζωροαστριστές, τα κωδωνοστάσια για τους χριστιανικούς ναούς και οι μιναρέδες (πού είναι λίγο πολύ ίδιας λογικής) για τους ισλαμικούς.

»Τα κωδωνοστάσια κατασκευάστηκαν σε διάφορες θέσεις είτε σε επαφή με τους ναούς, είτε ελεύθερα στον χώρο, κυρίως στα μοναστήρια. Από τα κωδωνοστάσια που κατασκευάστηκαν εξ αρχής πολύ λίγα έφθασαν στις μέρες μας. Στην παρούσα ανακοίνωση θα ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο είδος: τα κωδωνοστάσια που κατασκευάστηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και βρίσκονται στον άξονα του ναού σε επαφή με τη δυτική όψη. Εντοπίστηκαν 50 περίπου παρόμοιες κατασκευές διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας» επισημαίνει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).