Η λατρεία της αιγυπτιακής Ίσιδας στη ρωμαϊκή Ιταλία, με αφετηρία την αινιγματική Μensa Isiaca, είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η δρ Ελένη Βασιλίκα.

Η Mensa Isiaca είναι ένα ρωμαϊκό λατρευτικό αντικείμενο αιγυπτιακής τεχνοτροπίας το οποίο επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Το αντικείμενο, που αποκαλύφθηκε στη Ρώμη τον 16ο αιώνα, χαρακτηρίζεται από ένα εικονογραφικό «λεξικό» με στοιχεία αιγυπτιακά και μη, τα οποία διαμορφώθηκαν μέσα από τον θρησκευτικό συγκρητισμό μέ θεότητες διαφορετικής προέλευσης, σε μια εποχή μυστικισμού και αποκάλυψης.

Στην ομιλία της με τίτλο «The Allure of the Egyptian Isis in Roman Italy» η δρ Ελένη Βασιλίκα θα παρουσιάσει την πολυκύμαντη ιστορία της Mensa Isiaca. Θα ερευνήσει την προέλευσή της, τη λατρευτική σημασία της αλλά και την επιβίωσή της από ιστορικές καταστροφές και κατασχέσεις, υπογραμμίζοντας πώς η πολύπλοκη εικονογραφία της έφτασε να εμπνεύσει από τους διανοούμενους του Διαφωτισμού μέχρι τους εσωτεριστές του 19ου και 20ού αιώνα. Θα μιλήσει επίσης για τον τρόπο κατασκευής του αντικειμένου, που το καθιστά ένα άγνωστο αριστούργημα της αρχαίας μεταλλουργίας.

Η δρ Ελένη Βασιλίκα έχει διατελέσει έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο Fitzwilliam του Πανεπιστημίου του Cambridge (1990-2000), διευθύντρια του Μουσείου Roemer-und Pelizaeus στο Hildesheim της Γερμανίας (2000-2005) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνο (Museo Egizio, 2005-2014), καθώς και Εκτελεστική Διευθύντρια του βρετανικού National Trust (υπεύθυνη για το σύνολο των ακίνητων περιουσιών με ιστορική αξία στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία). Πλέον αφιερώνει το χρόνο της στη συγγραφή και την οργάνωση εκθέσεων.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά, θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (Ψαρομηλίγκου 33, Αθήνα), στις 7 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.30.

Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο eemaa.greece@gmail.com