«Σχεδιασμός και εφαρμογή στη βυζαντινή και νεώτερη “παραδοσιακή” αρχιτεκτονική» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Σταύρος Μαμαλούκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18.30, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει ο ομιλητής, σκοπός της παρουσίασης είναι μια επισκόπηση διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με το σχεδιασμό και τη χρήση αρχιτεκτονικών σχεδίων σε συσχετισμό με την εφαρμογή στη βυζαντινή και στη νεώτερη, τη λεγόμενη παραδοσιακή, αρχιτεκτονική. Θα σχολιαστούν διάφορες απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί σχετικά και θα γίνουν αναφορές σε παραδείγματα τόσο από τον μεσαίωνα, όσο και από τη νεώτερη και, ακόμη, και τη σύγχρονη εποχή.

Θα υποστηριχθεί, όπως επισημαίνει ο κ. Μαμαλούκος, ότι στη Μέση και στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και αργότερα, ως και τον 19ο αιώνα, ενώ στην περίπτωση των ταπεινότερων κτισμάτων ο «σχεδιασμός» γινόταν χωρίς τη χρήση σχεδίων με τους όρους της προακαδημαϊκής εποχής της «προφορικότητας», η παραγωγή της επίσημης αρχιτεκτονικής γινόταν με υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί από πολλές απόψεις να συγκριθεί με εκείνον που δημιούργησε τα σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα της Ύστερης Αρχαιότητας. Για το σχεδιασμό της επίσημης αυτής αρχιτεκτονικής πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια και προπλάσματα, τα οποία σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον αποτελούν συνέχεια εκείνων της Ρωμαϊκής εποχής.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).