Oliver Dickinson, Το Αιγαίο από την εποχή του Χαλκού στην εποχή του Σιδήρου. Συνέχεια και μεταβολή από τον δωδέκατο μέχρι τον όγδοο π.Χ. αιώνα, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2018, σελ. 360. ISBN: 978-960-354-476-0
Το έργο αυτό του Oliver Dickinson αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου έργου του Αιγαίο, Εποχή του Χαλκού. Είναι ένα ενημερωμένο συνθετικό έργο για την περίοδο ανάμεσα στην κατάρρευση του πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού κατά τον 13ο και τον 12ο αι. π.Χ. και τα μεγάλα προοδευτικά βήματα που οδήγησαν στην άνθηση του Ελληνικού πολιτισμού τον 8ο αι. π.Χ.
Αφήνοντας πίσω του ξεπερασμένες θεωρίες που τονίζουν υπερβολικά τη συμβολή της Αθήνας στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, ο Dickinson προσφέρει μια καινούργια επανεξέταση των πιο πρόσφατων ευρημάτων και αρχαιολογικών μαρτυριών και συγκροτεί το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι πολλά χαρακτηριστικά της Αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκαν κατά τους Σκοτεινούς Αιώνες.
Το κείμενο, δομημένο σε θεματικές ενότητες, μας παρέχει αφθονία πληροφοριών και εξετάζει τη δομή και την οικονομία των οικισμών της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, τις τέχνες της, τα ταφικά έθιμα, τις επαφές με το εξωτερικό, το εμπόριο και τη θρησκεία, αφιερώνοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη Μετανακτορική περίοδο. Επιπλέον, σχολιάζει τη σχέση με τον Όμηρο, αποκαλύπτοντας:
– τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού και την έναρξη της Εποχής του Σιδήρου,
– τις διαδικασίες που διευκόλυναν την Ελλάδα να αναδυθεί από τους Σκοτεινούς Αιώνες,
– το βαθμό συνέχειας από τους Σκοτεινούς Αιώνες στους μεταγενέστερους χρόνους.
Με τη βιβλιογραφία, τους χάρτες κατανομής και τις καινούργιες εικόνες που περιέχει, το βιβλίο αυτό θα αποδειχθεί θεμελιώδες εγχειρίδιο τόσο για τους σπουδαστές όσο και για τους ειδικούς επιστήμονες και, συγχρόνως, ένα εικονογραφημένο ανάγνωσμα για το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.
Ο δρ Oliver Dickinson συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα με το βαθμό του Reader Emeritus από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Durham, στο οποίο δίδαξε από το 1976 μέχρι το 2005. Ειδικότητά του είναι η ελληνική προϊστορία.