Εκδήλωση με τίτλο «Πολιτισμός, παιδιά και νέοι» διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας «Σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στις 5 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30) με παρουσίαση και συζήτηση της ερευνητικής έκθεσης σε δύο στρογγυλά τραπέζια.

Η έρευνα εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τους Δημοσθένη Ι. Δασκαλάκη, καθηγητή ΕΚΠΑ, και Ρέα Κακάμπουρα, αναπλ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Η μελέτη της σχέσης των ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών αποτελεί ένα από τα επτά θεμελιώδη σχέδια που εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου και αναμένεται να συμβάλει στην εφαρμογή πολιτισμικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους και στο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων που θα φέρνουν τις νεότερες ηλικίες κοντά σε δημιουργικές ομάδες.

Μέσα από τη σε βάθος μελέτη της σχέσης των παιδιών και των νέων με τα πολιτιστικά προϊόντα και αγαθά, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία της συμμετοχής τους στον πολιτισμό και τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτισμικές ανισότητες παράγονται και αναπαράγονται. Με την εκδήλωση αυτή το Υπουργείο φιλοδοξεί να αναδειχθεί ο προβληματισμός σε σχέση με τη συγκρότηση της πολιτισμικής ταυτότητας των παιδιών και των νέων, αλλά και οι δυνατότητες για ένα μέλλον, στο οποίο τα παιδιά θα είναι ορατά και θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή του. Ο πολιτισμός οφείλει να δημιουργεί ένα περιβάλλον ελευθερίας, συμμετοχικότητας, συνεργασίας και δημιουργικότητας, το οποίο θα θρέφει το φαντασιακό και θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την υπευθυνότητα στους υπό διαμόρφωση πολίτες.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τις σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή και διάδοση πολιτιστικών προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Στη διάρκεια του τραπεζιού, θα συζητηθεί η σχέση των παιδιών με τα βιβλία, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τα μουσεία, αλλά και με τον Τύπο, τις νέες τεχνολογίες, το ψηφιακό παιχνίδι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης