Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο της Έφης Στρούζα, ιστορικού-κριτικού τέχνης και επιμελήτριας εκθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η εργασία της επικεντρώθηκε στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στον διεθνή χώρο και στη θεσμική διασύνδεση του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου με τον διεθνή, διοργανώνοντας πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος για τη Σύγχρονη Τέχνη ΔΕΣΤΕ (Διεθνής Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη). Την περίοδο 1983-89 διετέλεσε μέλος του ΔΣ και Διευθύντρια, ενώ τη διετία 1996-97 υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει συγγράψει μονογραφίες για το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Θεωρητικά και κριτικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί από το 1976 έως σήμερα σε περιοδικά Τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα Πρακτικά Συμποσίων και Συνεδρίων, σε καταλόγους ομαδικών και ατομικών εκθέσεων, καθώς και στον ημερήσιο Τύπο, πάνω σε θέματα της ιστορίας της νεότερης και σύγχρονης Τέχνης.

Το 1997 ως εθνική επίτροπος στη 47η Μπιενάλε Βενετίας απέσπασε από την κριτική επιτροπή το βραβείο Βenesse για το έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη και το 2002 ως εθνική επίτροπος στην Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.

Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Κριτικής της Τέχνης και Μουσειολογία στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1969-1971) και στο Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ρώμης (1973-76), στην οποία έζησε έως το 1983.

Είχε δώσει πολυάριθμες διαλέξεις για την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum for European Cultural Exchanges (2003-2008), Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών Τέχνης (2001-2009) και Αντιπρόεδρος της AICA Ιnternational (2004-2007).