«Ο μυκηναϊκός κόσμος στο νησί της Κω: Οικισμός, ιερά, νεκροπόλεις και θολωτοί τάφοι» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η Τούλα Μαρκέτου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στο χώρο και το χρόνο τα τριάντα βαθιά καράβια των Κώων, μαζί και άλλων νησιωτών από τη Νίσυρο, την Κάρπαθο, την Κάσο και τις Καλύδνες νήσους, να κατευθύνονται κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων προς την μακρινή Τροία, υπό την καθοδήγηση των υιών του Θεσσαλού, Φειδίππου και Άντιφου, έτσι όπως μας παραδίδεται από τον ομηρικό κατάλογο των πλοίων» αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής της η Τούλα Μαρκέτου. «Άλλωστε, οι επαφές με τον τρωικό πολιτισμό και ο θαλάσσιος δρόμος προς το βορειοανατολικό Αιγαίο ήταν αρκετά γνώριμος στους κατοίκους της Κω και των γειτονικών νησιών από παλιά, όπως μαρτυρεί ένα εγχάρακτο τρωικό αγγείο από τους πρωιμότερους μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφους του νεκροταφείου του Ελαιώνα της Κω αλλά και ένα πρωιμότερο, πρωτοχαλκό αγγείο, από την Κάλυμνο.

»Η εικόνα της μυκηναϊκής Κω και οι επαφές της με τον κόσμο του Αιγαίου, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνονται στις αλλεπάλληλες φάσεις κατοίκησης στον μεγάλο οικισμό των Σεραγιών, κοντά στον κλειστό λιμένα της πόλης της Κω, στα εκτεταμένα νεκροταφεία των θαλαμοειδών τάφων στον Ελαιώνα και τη Λαγκάδα, σε μεμονωμένους τάφους στο Καστέλο και τον Ηρακλή του Ψαλιδιού, στα ευρήματα του Ασκληπιείου, σε σποραδικά θραύσματα κεραμικής από τον Ασκλούπη, το Γιαπυλί, το κάστρο του παλαιού Πυλιού, την περιοχή της Καρδάμαινας, αλλά και στα πρώιμα ιερά, όπως στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας, το ιερό της Αθηνάς στην πόλη της Κω, δυτικά των Σεραγιών, και το ιερό στην περιοχή Ηρακλής-Παραδείσι στο Ψαλίδι.

»Ωστόσο, οι δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι που έφεραν στο φως σωστικές ανασκαφές στο νησί προσδίδουν άλλη διάσταση στην παρουσία των Μυκηναίων στη Δωδεκάνησο, στην οποία η Κως, ως το μόνο έως σήμερα νησί των Δωδεκανήσων όπου έχουν βρεθεί θολωτοί τάφοι, κατέχει ξεχωριστή θέση, καθώς στα υπόλοιπα νησιά οι τάφοι είναι θαλαμοειδείς, λαξευμένοι στο φυσικό αργιλώδες χώμα ή στην πορσελάνα.

»Η ερμηνεία της μορφής και της θέσης των θολωτών τάφων της Κω, με τα κατάλοιπα των κτερισμάτων στους συλημένους αυτούς τάφους, συμπληρώνει την εικόνα του μυκηναϊκού κόσμου της Κω, σε αυτό το νευραλγικό σταυροδρόμι του Αιγαίου προς τη Μικρά Ασία, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Ρόδο, τη μεγάλη πύλη προς την ανατολική Μεσόγειο. Ανασυνθέτει επίσης παλαιότερες απόψεις για την περιφέρεια του μυκηναϊκού κόσμου, το κύρος και το γόητρο Μυκηναίων πολεμιστών και ευγενών και φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τους Αχιγιάβα, τους Λαούς της Θάλασσας και γενικότερα τη μυκηναϊκή παρουσία στη Μικρά Ασία και τις σχέσεις με τα γειτονικά νησιά».

Η 4η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.