«Συνθέτοντας το παζλ της μυκηναϊκής Αχαΐας. Μικρές ιστορίες από το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου Χαλανδρίτσας» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η Κωνσταντίνα Ακτύπη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των θαλαμοειδών τάφων στη θέση Άγιος Βασίλειος στη Χαλανδρίτσα της Αχαΐας, αν και είχε εντοπιστεί από τον Νικόλαο Κυπαρίσση ήδη από το 1928, δεν έτυχε ποτέ συστηματικής ανασκαφικής έρευνας ή μελέτης» αναφέρει η Κωνσταντίνα Ακτύπη. «Η πρόσφατη μελέτη των διαθέσιμων δεδομένων βασίστηκε κυρίως στα αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφικών ερευνών που έγιναν στο νεκροταφείο από το 1989 έως το 2001, πάντα υπό τη σκιά των λαθρανασκαφών.

»Παρόλο τον αποσπασματικό χαρακτήρα της έρευνας, τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή και τάφηκαν στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου. Η εικόνα που προκύπτει φανερώνει την ύπαρξη μιας ακμαίας κοινότητας, που αναπτύχθηκε σε μια προνομιακή γεωγραφική τοποθεσία, πλήρως ενταγμένη στο πυκνό δίκτυο οικισμών της δυτικής Αχαΐας κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες της Μυκηναϊκής περιόδου» καταλήγει η ομιλήτρια.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα ελληνικά, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).