«Προϊστορικές έρευνες στην ανατολική θεσσαλική πεδιάδα κατά την τελευταία εικοσαετία» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Γιώργος Τουφεξής (Δρ Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας) την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανασκαφικές έρευνες που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, κυρίως στο πλαίσιο κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων, και αναφέρονται στη Νεολιθική και Χαλκή Εποχή. Οι έρευνες αυτές λόγω της μεγάλης κλίμακάς τους παρέχουν νέα δεδομένα που εμπλουτίζουν την εικόνα που έχουμε για τις περιόδους αυτές στη Θεσσαλία και διαφωτίζουν πτυχές της οργάνωσης και της ιδεολογίας των προϊστορικών κοινωνιών στην περιοχή αυτή. Επίσης, επιτρέπουν να διαφανούν καλύτερα διαφοροποιήσεις και αναλογίες σε σχέση με την υπόλοιπη θεσσαλική ενδοχώρα και άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Είσοδος ελεύθερη.