«Ιστορικά Ανάλεκτα» είναι ο τίτλος της νέας δράσης που διοργανώνει το Μουσείο των Ηρακλειδών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα έργο από την «ΕΥΡΗΚΑ», τη συλλογή που δημιούργησε το Μουσείο των Ηρακλειδών από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Θεοδόση Τάσιο, μεταφέρεται από τις αποθήκες και εκτίθεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την τρέχουσα έκθεση. Με αφορμή το έκθεμα, ειδικοί συζητούν με το κοινό για το έργο και τους δημιουργούς του, την κοινωνία, το ιστορικό, χωρικό και χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό έγινε πράξη, ζωντανεύοντας τον ιστορικό χρόνο.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Μουσείου στην οδό Ηρακλειδών 16, θα εκτεθεί μακέτα του Ευπαλίνειου Ορύγματος. Με αφορμή αυτό το γεγονός, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, από τις 13:00 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όπου θα συζητηθούν το Ευπαλίνειο Όρυγμα και ο τρόπος κατασκευής του, αλλά και η τυραννία του Πολυκράτη και η ιστορία της Σάμου και της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Ιωνίας τον 6ο αιώνα π.Χ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Παντελής Μήτσιου, υπεύθυνος Επικοινωνίας και Marketing του Μουσείου των Ηρακλειδών.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Το σύστημα ύδρευσης της πόλης της Σάμου κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Ευπαλίνο από τα Μέγαρα, γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι μια σήραγγα μήκους 1.036 μ. που έχει σκαφτεί και από τις δύο άκρες ταυτόχρονα. Διατρέχοντας οριζόντια το βουνό, μέσα από τον σκληρό ασβεστόλιθο, η σήραγγα έχει ύψος περίπου 1,80 μ. και πλάτος 1,80 μ. Πήλινοι υδραυλικοί σωλήνες τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της σήραγγας σε χαντάκι πλάτους 0,70 μ. με κλίση περίπου 0,4%. Το σύστημα ύδρευσης παρέμεινε σε χρήση για πάνω από 1.000 χρόνια.

Πληροφορίες

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται αγορά εισιτηρίου στην έκθεση. Η διάρκεια της εκδήλωσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Minimum ηλικίας συμμετεχόντων: 15 έτη.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα.

Πληροφορίες: 210 3461981