«Εθνική Ιδεολογία, Αρχαιότητες και η συγκρότηση της Συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, δρ Ευαγγελία Στεφανή, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 19:00.

«106 χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 1912, η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα περνούσαν σε μια νέα ιστορική φάση, αυτή της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό» αναφέρει η δρ Στεφανή σχετικά με το θέμα της διάλεξής της. «Οι περίοδοι αμέσως πριν και μετά από αυτό το ορόσημο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχουν την ανακάλυψη του αρχαίου παρελθόντος της Μακεδονίας, τη σύνδεσή του με την εθνική ιδεολογία αλλά και τις πρώτες προσπάθειες του ελληνικού κράτους να συγκροτήσει στην περιοχή την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να προστατεύσει με τα πενιχρά του μέσα τις αρχαιότητες. Τώρα αρχίζουν να συγκροτούνται οι Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο εμβληματικών προσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως ο Γεώργιος Οικονόμος και ο Ευστράτιος Πελεκίδης, οι οποίοι αποδύονται σε έναν πραγματικό αγώνα για να προστατεύσουν αρχαιότητες διεσπαρμένες σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

»Ωστόσο το ταραγμένο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα σφραγίζεται από δύο ακόμα ιστορικά ορόσημα: τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα τυχαία ευρήματα της Στρατιάς της Ανατολής, που έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια σκαπτικών εργασιών για την κατασκευή χαρακωμάτων, οι σχέσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων με τους Βρετανούς και τους Γάλλους και η τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος με την καταστροφή του ’22 και την έλευση μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού στον ελλαδικό κορμό οι αρχαιότητες καλούνται και πάλι να παίξουν τον ιστορικό και ιδεολογικό τους ρόλο».

Όπως επισημαίνει η δρ Στεφανή: «Η Ιστορία είναι πάντα πιο περίπλοκη από όσο υποθέτουμε σε πρώτο επίπεδο και κάποιες από αυτές τις πολύπλοκες πτυχές της προσπαθεί να σχολιάσει η συγκεκριμένη διάλεξη».

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).