Την έρευνά της στο αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, για τις προσπάθειες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να προστατεύσει και να συντηρήσει τις αρχαιότητες τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, θα παρουσιάσει σε διάλεξή της η αρχαιολόγος Αρχοντούλα Παπουλάκου (Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, ΥΠΠΟΑ).

Όπως επισημαίνει η κα Παπουλάκου: «Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των Γερμανών αρχιτεκτόνων που συνόδευσαν τον Όθωνα και συνέβαλαν στην πρώτη αναστηλωτική περίοδο των μνημείων. Οι προτάσεις του διάσημου Γερμανού αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Leo von Klenze κυριάρχησαν κατά την οθωνική περίοδο στις αναστηλωτικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα του Παρθενώνα. Παράλληλα εκπονήθηκαν τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας από τους Σταμάτιο Κλεάνθη και Eduard Schaubert.

»Υπό την εποπτεία του Παναγή Καββαδία, Γενικού Εφόρου των Αρχαιοτήτων (1885-1909) ξεκίνησε η εποικοδομητικότερη περίοδος αναστηλώσεων. Για αυτήν παρουσιάζεται η προσωπικότητα και το έργο των Wilhelm Dörpfeld, Joseph Durm και Ernst Ziller, οι οποίοι, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού του 1894, κλήθηκαν να εξακριβώσουν τις ζημιές στον Παρθενώνα και τη Μονή Δαφνίου.

»Με την υψηλή τεχνογνωσία τους και τη στενή συνεργασία τους με τα μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Π. Καββαδία, Ξ. Βλαχόπουλο, Α. Θεοφιλά, Ν. Μπαλάνο) συνέδραμαν ουσιαστικά στο πρώτο εθνικής σημασίας αναστηλωτικό πρόγραμμα του Παρθενώνα (1895-1909), με διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση, και αναζήτηση των κατάλληλων υλικών».

Τη διάλεξη, που έχει τίτλο «Η συμβολή των Γερμανών αρχιτεκτόνων στις πρώτες αναστηλωτικές επεμβάσεις σε μνημεία στην Ελλάδα (1834-1909)», διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, και ώρα 19:00, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).