Διάλεξη με τίτλο «Το μυκηναϊκό ιερατείο μέσα από τις πινακίδες Γραμμικής Β: Ιεραρχία, λατρευτικές αρμοδιότητες, τόποι λατρείας, σχέσεις πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας» θα δώσει η αρχαιολόγος, δρ Ασπασία Γκιόκα, στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Όπως αναφέρει σχετικά η δρ Γκιόκα: «Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β διεύρυνε σημαντικά το γνωστικό μας πεδίο αναφορικά με πολλές και ποικίλες πτυχές του μυκηναϊκού βίου. Στις αρχειακές καταγραφές παρέχονται εμμέσως πληροφορίες για τη θρησκευτική ζωή και τις λατρευτικές πρακτικές των Μυκηναίων. Θεοί και ιερά εμφανίζονται ως παραλήπτες προσφορών, ως κάτοχοι και εκμισθωτές γαιών, κοπαδιών και εργαστηρίων και τα μέλη του ιερατείου καταγράφονται ως παραλήπτες πρώτων υλών για κατεργασία στο πλαίσιο βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, ως κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές γης, ως επαγγελματίες γενικότερα. Οι επιγραφές που διαθέτουμε δεν περιέχουν ύμνους, προσευχές, λατρευτικές προσταγές, ιερούς κανόνες ή κανονισμούς των ιερών, μας προσφέρουν όμως βασικά στοιχεία για τη μυκηναϊκή θρησκεία, όπως ονόματα θεών, τόπους λατρείας, ιερατικούς τίτλους, ονόματα εορτών και το λεξιλόγιο για το “ιερό”, τη “θεότητα” και τις “προσφορές”.

»Η αποσπασματική διατήρηση των αρχείων και η ασάφεια του συλλαβικού συστήματος γραφής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα του ιερατείου καταχωρίζονται στις επιγραφές μαζί με πρόσωπα που ανήκουν στην κοσμική σφαίρα, δυσχεραίνει συχνά τη διάκριση ανάμεσα στο πολιτικό και στο θρησκευτικό περιβάλλον. Ακόμη, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τα συστήματα πίστης και την προσέγγιση βαθύτερων θεολογικών πλευρών, όμως η πληθώρα ιερατικών τίτλων δεικνύει την ύπαρξη οργανωμένης λατρείας κατά την ανακτορική περίοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία ασκείτο από οργανωμένο ιερατείο, αποτελούμενο από πολυάριθμο προσωπικό, σε συγκεκριμένους τόπους λατρείας».

Η 2η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.