Οι εργασίες διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Οχυρώσεις της Οθωμανικής Περιόδου στο Αιγαίο», ολοκληρώνονται σήμερα στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Το συνέδριο, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του υπό ολοκλήρωση έργου «Στερέωση και αποκατάσταση του ΒΑ περιβόλου του Κάστρου Μυτιλήνης (τμήματα, Α, Γ και Δ)», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2014-2020). Στη διάρκειά του, 45 προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους (ιστορικό υπόβαθρο, οχυρωματική αρχιτεκτονική, αρχαιολογική τεκμηρίωση, πολιτισμική διαχείριση των οθωμανικών μνημείων) κυρίως από το Αιγαίο, αλλά και από άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, είναι η διερεύνηση των οχυρωματικών έργων στο Αιγαίο την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας σε επίπεδο τυπολογίας, τόσο σχεδιασμού όσο και κατασκευής, σε σύγκριση μάλιστα με την οθωμανική πρακτική σε άλλες περιοχές της Αυτοκρατορίας, σε επίπεδο τεκμηρίωσης και προσδιορισμού της χρονολόγησης και της λειτουργίας τους (ιστορικά αρχεία και πηγές, επιγραφές, ανασκαφική έρευνα, θετικές μέθοδοι απόλυτης χρονολόγησης ή και συνδυαστικά), καθώς και στην αντιμετώπιση των μνημείων αυτών από την ελληνική πολιτεία με χρονική αφετηρία την ενσωμάτωση των νησιών, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και κατά τη σύγχρονη εποχή με έμφαση στις πρακτικές προστασίας, επεμβάσεων και διαχείρισης της κληρονομιάς αυτής.