«180 χρόνια συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Από τον τεχνικό ρόλο απασχόλησης στο επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και στην επιστήμη της συντήρησης» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η δρ Γεωργιάννα Μωραΐτου, προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 17:30, στο Αμφιθέατρο του ΕΑΜ (είσοδος ελεύθερη από Τοσίτσα 1).
«Η συντήρηση των αρχαιοτήτων ως κρατική μέριμνα, όπως και η ελληνική αρχαιολογία γεννιέται ταυτόχρονα με το νέο ελληνικό κράτος το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η δρ Μωραΐτου. «Η γνώση που διαθέτουμε για τη συντήρηση στα οθωνικά χρόνια είναι ακόμα περιορισμένη, παρ’ όλα αυτά η συμβολή της χημείας, της τέχνης και της τεχνικής είναι πιστοποιημένες. Αντίθετα από το 1888 και μετά τα στοιχεία είναι πολλά και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της συντήρησης και την αργή διαμόρφωση του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ως επάγγελμα από την τετράκις υποστατή προέλευση του γνωστικού του αντικειμένου: τη χημεία, την καλλιτεχνία, την τεχνική και την αρχαιολογία. Επιπρόσθετα γίνεται σαφές ότι η εξέλιξη της συντήρησης στην Ελλάδα ακολουθεί λίγο πολύ την ίδια διαδρομή που ακολούθησε διεθνώς. Ξεκινώντας από τεχνικό ρόλο απασχόλησης και καταλήγοντας σε επάγγελμα με δεοντολογία και σε επιστήμη με την εισαγωγή της στο ΤΕΙ Αθήνας και από φέτος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».
Η δρ Μωραΐτου θα κάνει αναφορά σε γνωστούς και άγνωστους φορείς, δομές και ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου προφίλ του επιστήμονα συντηρητή.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης. Την ίδια μέρα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους με θέμα τα ίχνη των επεμβάσεων συντήρησης στα αρχαία έργα. Συγκέντρωση ομάδας στις Πληροφορίες του Μουσείου (Μνημειακός προθάλαμος κεντρικής εισόδου). Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν χρειάζονται δηλώσεις συμμετοχής.