Η περιοδική έκθεση του σπουδαίου Ιταλού εικαστικού Beppe Labianca, με θέμα «Μεσόγειος. Ταξίδια και αναμνήσεις», εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων.
Τις εγκαταστάσεις του εικαστικού φιλοξενούν στο Κάστρο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουν, από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας πριν από δύο χρόνια, στις δυτικές στοές στο Ιτς Καλέ.
Η σπονδυλωτή περιοδική έκθεση, που αναπτύσσεται στο Φετιχέ Τζαμί, το Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, θίγει τρεις καταστάσεις της επικαιρότητας που κεντρίζουν αναστοχασμούς. Η πρώτη αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα της μετανάστευσης-προσφυγιάς, η δεύτερη την υπέρβαση της πραγματικότητας, τα άλματα της φαντασίας στον 21ό αιώνα, και η τρίτη αλληγορικές και ονειρικές μεταπτώσεις.
Τα πρωτότυπα έργα, σε φυσικό μέγεθος από λεπτά φύλλα οξειδωμένου σιδήρου, αποδίδουν παραλλαγές ανθρώπινων μορφών από τη δεξαμενή των πινάκων ζωγραφικής του Labianca. Εκφραστικές παραμορφώσεις και χρωματικές παραδοξότητες προτείνονται ως απροσδόκητη αισθητική εμπειρία. Η αίσθηση ότι γήινης προέλευσης ήρωες εξαϋλώνονται στα κενά της νύχτας, σαν νέοι αστέρες, κυριαρχεί, αναμεταδίδοντας τη θαυμαστή ενότητα του μέσα και έξω κόσμου. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει κανείς τις συγκρούσεις που προκύπτουν από την αδυναμία μας να κατανοήσουμε τη βαναυσότητα και το υπερπέραν.
Η ανθρωποκεντρική τέχνη και η τεχνική του Labianca, με εναύσματα από το σύμπαν της Μεσογείου, των ταξιδιών, των αναμνήσεων, των συσσωρευμένων συναισθημάτων, των πολέμων και της ειρήνης, του χαμού και της χαράς, επιβεβαιώνουν τις απεριόριστες δυνάμεις της Τέχνης. Η Τέχνη εκστασιάζει, συγκινεί, ανοίγει συζητήσεις, προβληματίζει, αλλά και καθρεφτίζει, με μοναδικές εικαστικές επεξεργασίες, την καθημερινή ατέρμονη ανάγκη να συλλάβουμε το άπειρο των πόνων και του ονείρου.
Ο εικαστικός Beppe Labianca γεννήθηκε στο San Ferdinando της Απουλίας, στην Κάτω Ιταλία. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Bari και από τη δεκαετία του ’70 παρουσιάζει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Δίδαξε ζωγραφική στο Κρατικό Καλλιτεχνικό Λύκειο του Bari. Διευθύνει το πολιτιστικό κέντρο «Officina Nuova», χώρο συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων, όπου έχουν φιλοξενηθεί και διεθνείς εικαστικές δράσεις. Οι πρώτοι πίνακες ζωγραφικής του Labianca συσχετίστηκαν με εκείνους του Francis Bacon. Στη συνέχεια, τα έργα του, ζωγραφικής και γλυπτικής, ανέδειξαν το ιδιότυπο προσωπικό ύφος του και χαρακτηρίζονται από κοινωνικές, υπαρξιακές και συμβολικές παραμέτρους, αξιοποιώντας και διευρύνοντας μορφολογικά στοιχεία της σύγχρονης τέχνης.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ιταλίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018.