Εκατόν πέντε χρόνια μετά την ανέγερσή της και ενώ το ξεχωριστό για την πόλη των Χανίων μνημείο έχει υποστεί τις σημαντικές φθορές του χρόνου «ξαναχτίζεται» η Δημοτική Αγορά.
Η δημοτική αρχή προχωρά στην ενεργοποίηση υπηρεσίας επιχειρησιακής οργάνωσης του έργου της Δημοτικής Αγοράς βάζοντας με τον τρόπο αυτό στην τελική ευθεία την προσπάθεια για την ανακατασκευή-αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία αναφοράς για την πόλη των Χανίων.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, «μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας και σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου θα εξασφαλίσουμε τη βάση του σχεδίου εκκένωσης των καταστημάτων της δημοτικής αγοράς κατά ανώτατο διάστημα 12 μηνών, όπως έχουν συμφωνήσει μαζί μου και εγγράφως έχουν δεσμευτεί όλοι οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς».
Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, «επιδίωξη μας είναι το συντομότερο δυνατόν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή του μνημείου. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη γρήγορη και σωστή αποκατάστασή του. Αυτό μας κινητοποιεί να αντιμετωπίσουμε το έργο με τη δέουσα σοβαρότητα, προσοχή και υπευθυνότητα».
Η ανακατασκευή της αγοράς έχει κριθεί απαραίτητη δεδομένου ότι το σταυροειδές μνημείο έχει υποστεί από το χρόνο σημαντικές φθορές τόσο στον κύριο κορμό του όσο και στην οροφή, ενώ η μελέτη ανακατασκευής θα προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου χωρίς να αλλοιώνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας στη βόρεια είσοδο της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί μεταλλική προστατευτική κατασκευή.
Στόχος είναι, η απελευθέρωση περισσότερου δημόσιου χώρου εντός της αγοράς και η διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα κάτι που θα επιτευχθεί και με την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων.
Τα καταστήματα θα έχουν ενιαία μορφή και θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Σήμερα στη Δημοτική Αγορά λειτουργούν 44 από τα συνολικά 55 καταστήματα. Η μελέτη της ανακατασκευής προβλέπει τη δημιουργία 63 καταστημάτων.
Για την αποκατάσταση του μνημείου θα αξιοποιηθεί ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομίας.
Η Δημοτική Αγορά χτίστηκε σε σημείο όπου (επί Ενετοκρατίας) υπήρχε ο κύριος προμαχώνας «Piatta forma» των οχυρώσεων. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το σημείο ήταν το άκρο της πόλης και λειτουργούσε ως υπαίθριος εμπορικός χώρος. Το κτίσιμό της ξεκίνησε το 1911 σε σχέδιο του Χανιώτη μηχανικού Δρανδάκη, ακολουθώντας το πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας.
Έχει χαρακτηριστεί ως Νεώτερο Μνημείο.