Μια σημαντική συμφωνία διεθνούς συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται για συμφωνία που καλύπτει τους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της γεωδιατήρησης.

Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν τη Λέσβο ο καθηγητής Qun Yang, διευθυντής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας, και ο καθηγητής Yongdong Wang, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Θανοπούλου, και τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Qun Yang, παρουσία του υπευθύνου για τη συνεργασία από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Νίκου Ζούρου, του προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Νίκου Σουλακέλλη, και του καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, Θανάση Κίζου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Κοντάρα και ο Μιχάλης Μπάκας, εκ μέρους της Γραμματείας του Τμήματος Γεωγραφίας.

Οι κύριες επιστημονικές περιοχές και κλάδοι συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα αφορούν τις γεωεπιστήμες και τις επιστήμες περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:

– προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης σε επιστημονικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος,

– συνεργασία σε κοινά ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες με χρηματοδότηση εσωτερική ή εξωτερική,

– προώθηση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και ερευνητών μεταξύ των δύο φορέων,

– ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στους οποίους έχουν συμμετοχή οι δύο φορείς».

Ειδικότερα, προβλέπεται η έναρξη της συνεργασίας να γίνει με την προώθηση των ακόλουθων τριών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:

– την προώθηση κοινού προγράμματος για τη γεωδιατήρηση και τη συντήρηση απολιθωμάτων στην Κίνα,

– την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Γεωδιατήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων,

– την ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη διοργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών δράσεων.

Οι καθηγητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος. Οι δύο καθηγητές επισκέφτηκαν, ειδικότερα, το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου ενημερώθηκαν για την ερευνητική διαδικασία τρισδιάστατης χαρτογράφησης απολιθωμάτων στο Απολιθωμένο Δάσος καθώς και γεωμνημείων της Λέσβου με χρήση drone.