Στην τελική ευθεία των αξιολογήσεων εισέρχεται η περιοχή των Γρεβενών-Κοζάνης, ως υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία «Γεωπάρκο Τηθύος». Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, που βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατ. ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας, όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350-400 εκατ. ετών.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες της UNESCO, καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να αξιολογηθούν, ενώ τα συμπεράσματα και η απόφαση της επίσημης πιστοποίησης θα ανακοινωθούν κατά το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τα Γεωπάρκα, που θα λάβει χώρα στο Τρέντο της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πριν από μερικούς μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, σκοπός της προσπάθειας που γίνεται είναι «να λειτουργήσει το Γεωπάρκο ως μοχλός ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο».
Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με το καθεστώς της περιοχής, ούτε θεσπίζονται τυχόν περιορισμοί σε δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως αυτή αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται ολόκληρη. Οι θεσμικοί φορείς της περιοχής ελπίζουν ότι μετά την ένταξή της στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική έρευνα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, θα διευρυνθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσα από την εξερεύνηση της γης, και όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην ανάδειξη της γεωμορφολογικής ιστορίας, στη διάσωση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου ορίστηκε η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες, ενώ στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί μόλις πέντε. Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, στο Σίγρι, που αναγνωρίστηκε το 2000, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001) στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελµού-Βουραϊκού (2009) στην Πελοπόννησο, την περιοχή του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου (2010) στην Ήπειρο και το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015), επίσης στην Κρήτη.