Το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την αποκάλυψη μιας ασυνήθιστα μεγάλης και άθικτης σαρκοφάγου στην πόλη της Αλεξάνδρειας που χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, πριν από 2.000 και πλέον χρόνια. Ο τάφος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για τη θεμελίωση ενός νέου κτιρίου.

Για να κατασκευαστεί ένα νέο οικοδόμημα, στις περισσότερες περιοχές της Αλεξάνδρειας απαιτείται η παρουσία ενός αξιωματούχου του υπουργείου Αρχαιοτήτων, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες εκσκαφής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια από τις μεγαλύτερες σαρκοφάγους που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στην πόλη βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων.

Η σπάνια σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη έχει ύψος περίπου 1,8 μ., πλάτος 1,5 μ. και μήκος 2,6 μ. Ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα της σαρκοφάγου, υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος, το οποίο υποδηλώνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, σύμφωνα με τον δρα Αϊμάν Ασμαουί, επικεφαλής του τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ασμαουί δήλωσε στο CBS News ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της σαρκοφάγου, ίσως αυτή ανήκει σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Μέχρι στιγμής, η ταυτότητα του προσώπου παραμένει μυστήριο.

Στον τάφο βρέθηκε και μια ημιτελής αλαβάστρινη προτομή. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πιθανότερο είναι να ανήκει στον ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν ανοίξει η σαρκοφάγος, αλλά αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη.

«Είναι δύσκολο να σηκώσουμε τη σαρκοφάγο καθώς ζυγίζει περίπου 30 τόνους και ο χώρος είναι πολύ στενός, άρα ίσως πρέπει να την ανοίξουμε μέσα στον τάφο, να σηκώσουμε πρώτα το καπάκι και στη συνέχεια να σηκώσουμε το σώμα της σαρκοφάγου», δήλωσε ο δρ Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στο CBS News.

«Η σαρκοφάγος χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε εικασίες για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, καθώς το εξωτερικό της σαρκοφάγου δεν έχει σκαλίσματα ή σχέδια. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου ανοίξουμε τη σαρκοφάγο τις επόμενες ημέρες και ίσως η απάντηση να βρίσκεται εκεί. Ίσως το όνομά του να είναι γραμμένο στο εσωτερικό ή ίσως να υπάρχει κάποια επιγραφή, ίσως να βρούμε μία μούμια ή ένα ξύλινο φέρετρο, ή ίσως να μη βρούμε και τίποτα», πρόσθεσε ο Ουαζίρι.