Αποτελεί ένα από σημαντικότερα σημεία αναφοράς για την πόλη των Χανίων, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Ο λόγος για το ιστορικό καφέ «Κήπος» που βρίσκεται στην καρδιά του δημοτικού κήπου της πόλης των Χανίων και είναι μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης.
Ένας σύνδεσμος που ουσιαστικά «γεννήθηκε» στο καφέ «Κήπος» στις 8 Απριλίου του 2014 όταν υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη του δικτύου ιστορικών καφέ. Ενός δικτύου που συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 35 ιστορικά καφέ της Γηραιάς Ηπείρου και έχει ως σύμβολό του το ρολόι της πόλης των Χανίων.
Η επιλογή του συμβόλου δεν είναι τυχαία καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης Βασίλης Σταθάκης, «συμβολίζει τη γέννηση της ιδέας για τη δημιουργία των ιστορικών καφέ αλλά και την αντοχή στο χρόνο των ιστορικών καφέ».
Και το Καφέ «Κήπος» από μόνο του είναι μια ιστορία που ο επισκέπτης-θαμώνας βλέπει σε φωτογραφίες από το 1870. Στο χώρο αυτό απολάμβαναν τη δροσιά και το καφεδάκι τους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πρίγκιπας Γεώργιος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Καρυωτάκης.
«Ο Κήπος των Χανίων ομοιάζει με την Αίγλη του Ζαππείου, είναι η Αίγλη των Χανίων», ανέφερε σε σημείωμά του ο Καρυωτάκης.
Από το καφέ Κήπος έχουν περάσει ακόμα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Σοφία Βέμπο, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Κατράκης και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος. Ακόμα εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που μέσα από τον «Κήπο» πέρασαν τα μηνύματα του πολιτισμού και της τέχνης.
Στον ίδιο χώρο διοργανώνονται σε ετήσια βάση δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο χώρος που σήμερα υπάρχει το ιστορικό καφέ, την περίοδο της Κρητικής πολιτείας λειτουργούσε ως «βουλεβάρτο», δηλαδή χώρος συνάντησης των βουλευτών της Κρητικής πολιτείας, ενώ κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής του νησιού το κτήριο είχε επιταχθεί και χρησιμοποιείτο ως χώρος δεξιώσεων.
Σήμερα για τον «Κήπο» η ιστορία γράφεται με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς με επίκεντρο το Ιστορικό Καφέ θα πραγματοποιηθεί το 2020 στα Χανιά το 10ο διεθνές συμβουλευτικό Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια συνάντηση με διεθνές ενδιαφέρον που αναμένεται να συμβάλει στην προβολή της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Χανιά αναμένονται περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι 60 χωρών που θα ενώσουν τη φωνή τους εκπέμποντας το όραμα του Πολιτισμού.
«Η ιστορία, ο πολιτισμός μάς δείχνουν το δρόμο για το πώς και γιατί πρέπει να οραματιζόμαστε. Έτσι όπως έκανε και ο Βενιζέλος, ο οραματιστής πολιτικός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθάκης. O ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται στη δική του δύσκολη διαδρομή από το 1988 όταν και ανέλαβε το ιστορικό Καφέ. Θεωρεί κορυφαία την κατάκτηση της φιλοξενίας του 10ου διεθνούς συμβουλευτικού Φόρουμ «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2020 στα Χανιά.
«Ο “Κήπος” χάρη στην τεράστια ιστορία που τον συνοδεύει, υπήρξε από την πρώτη στιγμή για μένα πηγή έμπνευσης. Στόχος μου ήταν να αναδείξω, να διασώσω και να διαδώσω αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Καφέ στο εξωτερικό και να καταφέρω να δημιουργήσω μια πολιτιστική “γέφυρα” επικοινωνίας με την Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά.