Θετικά σχόλια έγιναν, τόσο από τον καθηγητή Πάτρικ Μακ Κίβερ, διευθυντή του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO όσο και από τους επικεφαλής του Συμβουλίου του Προγράμματος της UNESCΟ για τα Γεωπάρκα και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος Βόρειου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που βρίσκονται στη Λέσβο για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2018, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης φυσικών μνημείων και γεωδιατήρησης και προέρχονται από 23 χώρες από όλο τον κόσμο.
Ο καθηγητής Πάτρικ Μακ Κίβερ, διευθυντής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων καθώς και τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το διευθυντή του μουσείου, καθηγητή Νίκο Ζούρο και τον υπεύθυνο του τμήματος ερευνών του μουσείου, Ηλία Βαλιάκο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις εργασίες ετήσιας συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Η αυτοψία συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Αξονα Καλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου.
Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης όπου έγινε επίδειξη των τεχνικών συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμάτων από την ομάδα συντηρητών και τεχνικών του Μουσείου.
Ειδικότερα, το εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων περιλάμβανε:
– μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων
– τεχνικές προστασίας, διατήρησης και μεταφοράς απολιθωμάτων
– εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων
– εργασίες συγκόλλησης, στερέωση των θραυσμάτων, ανασύστασης και αισθητικής αποκατάστασης απολιθωμάτων.
Στόχος του ήταν να ενημερώσει τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητα για το πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων και τη σημασία της συντήρησης για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και των μνημείων της φύσης.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων γνώρισαν τεχνικές και μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο προκειμένου να γίνει εφικτό να καθαρισθούν, να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, εντυπωσιακοί ευαίσθητοι φυλλοφόροι ορίζοντες και φύλλα αλλά και εύθραυστα τμήματα απολιθωμάτων.
Ο κ. Μακ Κίβερ χαρακτήρισε τις τεχνικές γεωδιατήρησης που εφαρμόζονται στη Λέσβο ως πρότυπο για τη συντήρηση και ανάδειξη γεωμνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι μπορεί η τεχνογνωσία αυτή να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί και σε άλλα παγκόσμια γεωπάρκα που διαθέτουν απολιθωματοφόρες θέσεις. Επίσης, τόνισε την υποστήριξη από την UNESCO προγραμμάτων κατάρτισης στελεχών και διάχυσης της τεχνογνωσίας ιδιαίτερα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων.
Στη Νησιώπη
Στο μεταξύ, μια διαφορετική απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιουνίου.
Η νησίδα Νησιώπη, ένας φυσικός φράκτης στον Κόλπο Σιγρίου, αποτελεί μαζί με τον θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει το δυτικότερο άκρο του μοναδικού στον κόσμο φυσικού μνημείου, του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων που έχει δημιουργηθεί στον ελληνικό χώρο και η επίσκεψή του αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Το ηλιοβασίλεμα, τα εντυπωσιακά απολιθώματα αλλά και η θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη θα χαρίσουν στους επισκέπτες της μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μια περιπέτεια στο άγνωστο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου αλλά και μια συναρπαστική επαφή με το ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο, το υποθαλάσσιο ανάγλυφο και τις αινιγματικές γεωμορφές του Πάρκου.
Στο χερσαίο τμήμα του πάρκου οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις, οι οποίες είναι επισκέψιμες μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές. Θα γνωρίσουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων, το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, τα εκατοντάδες πολύχρωμα σπαράγματα απολιθωμένων δένδρων σεκόιας της παραλία «Απολιθωμένη» και θα απολαύσουν ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο!