Κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου, τις μεσημεριανές ώρες, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βόρεια του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος, βρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής.
Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150 μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα έφεραν ίχνη αιθάλης λόγω της φωτιάς, ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στο χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Η πλειονότητα των αντικειμένων χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων Γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κ.λπ.
Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών.
Καταμέτρηση των αρχαίων αντικειμένων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αρχαίων αντικειμένων από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για περίπου 400 ακέραια αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια ανθρώπων, ζώων και λίγα χάλκινα) και πληθώρα θραυσμάτων αγγείων και ειδωλίων. Πρόκειται για κοινούς λοκρικούς τύπους αγγείων και ειδωλίων που χρονολογούνται κατά το πλείστον εντός του 5ου αι. π.Χ.. και αποτελούν αντικείμενα λαθρανασκαφής νεκροταφείου ή νεκροταφείων της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τη συνήθεια, που έχει παρατηρηθεί σε λοκρικά ταφικά σύνολα, της τοποθέτησης σε κάθε ταφή μεγάλου αριθμού κτερισμάτων, κυρίως αγγείων. Τα αντικείμενα θα μεταφερθούν εντός της εβδομάδος από την Ασφάλεια Λαμίας στην Εφορεία Φθιώτιδος και Ευρυτανίας και μετά τη συντήρησή τους θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί για τη χρηματική αξία τους.